Franciaországban egy nap alatt ismét csaknem ötszázzal emelkedett a halottak száma

labor, koronavírus, Franciaországban Kiemelt képünk illusztráció! MTI/Koszticsák Szilárd

A francia egészségügyi minisztérium vasárnap esti tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 483-an haltak meg koronavírus-fertőzés következtében. Pedig az elmúlt héten már száz alá csökkent a napi halálozások száma. A halottak száma meghaladja a 28 ezret Franciaországban.

hirdetés

Míg a kórházakból már csak 54 halálesetet jelentettek, az idősotthonokban és egyéb szociális intézményékben szombat óta 429-en hunytak el. Ezzel Franciaországban 28 108-ra emelkedett a Covid-19 betegség áldozatainak száma. Közülük 17 466-an kórházban, 10 642-en pedig idősotthonokban haltak meg. A kórházakban ápoltak száma ugyanakkor szombat este óta 71-gyel csökkent. Jelenleg 19 361 fertőzöttet ápolnak kórházban, de még vasárnap is 152 új betegfelvétel történt. Intenzív osztályon 2087 súlyos beteg fekszik, számuk 45-tel csökkent az elmúlt 24 órában. A tárca azt is hangsúlyozta közleményében, hogy a járvány kezdete óta kórházba kerültek közül már 61 213-an távoztak gyógyultan.

hirdetés

Bretagne régió regionális egészségügyi hatóságok közben azt közölte, hogy az egyik helyi vágóhídon dolgozók körében 69-re emelkedett a fertőzöttek száma. Szerdán került kórházba a Mené településen működő vágóhíd egyik dolgozója, akinek a környezetében először öt további fertőzöttet találtak. Pénteken a vágóhíd mind a 209 alkalmazottját tesztelték, és további 63 embernél mutatták ki a SARS-CoV-2 nevű új koronavírust. Valamennyi fertőzöttet az otthonában elkülönítették és megkezdték kapcsolataik azonosítását. A vágóhíd működik tovább.

Olivier Véran egészségügyi miniszter vasárnap azt közölte, hogy 25 új gócpontot tártak fel az egészségügyi hatóságok Franciaországban a koronavírus-járvány miatt nyolc hétig tartó szigorú kijárási korlátozások hét eleji feloldása óta, köztük több vágóhíd is szerepel. A miniszter szerint az Európában bevezetett egyik legszigorúabb általános karantén hétfői feloldásával életbe léptetett rendszer – amely a tömeges tesztelésen, a fertőzöttek elkülönítésén és a fertőzési láncolatok feltárásán és megtörésén alapul – működőképesnek bizonyult – írja az MTI.

hirdetés