Spanyolországban tovább csökkent a halálos áldozatok száma

fertőzöttek, Olaszországban, koronavírus, vírus, covid, járvány, korona Illusztráció: Pixabay

Spanyolországban 59-en hunytak el a koronavírus-járvány következtében az elmúlt 24 órában. A halálozás már második napja maradt száz alatt – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn.

A tartományok jelentéseiből készült összesítés szerint a fertőzés eddig 27 709 halálos áldozatot követelt. A halálozási ráta hét héttel ezelőtt 11 százalékos volt, két hete pedig 2 százalékra csökkent. Az országban az elmúlt egy napban 285 új koronavírusos esetet regisztráltak, míg összesen 231 606 fertőzöttet tartanak nyilván. Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban elmondta: négy napra csökkent az az időszak, ami az első tünetek megjelenésétől a fertőzés igazolásáig tart. Korábban 7-17 nap is eltelt a kettő között – tette hozzá.

hirdetés

Katalóniában, ahol a madridi autonóm közösség után a legtöbb, mintegy 56 ezer fertőzöttet szűrtek ki eddig, a helyi kormány bejelentette, hogy egymillió tesztet végeztet el a lakosság átfertőzöttségének megismerésére. A kutatásban külön vizsgálják az egészségügyben és a létfontosságú ágazatokban dolgozókat. A dél-európai országban hétfőtől tovább lazítottak a járványügyi korlátozásokon, területének 70 százalékán lépett érvénybe az enyhítés úgynevezett egyes fázisa, amelyben például a családtagok két hónap után először újra meglátogathatják egymást otthonukban. Emellett létszámkorlátozással ugyan, de kinyithatnak az éttermek teraszai, a kulturális és vallási intézmények is. Az óvintézkedéseket fokozatosan várhatóan június végéig oldják fel országosan.
Az enyhítések hatására a baszk és a galiciai autonóm kormányok is bejelentették: július 12-én tartják meg a helyhatóság választásokat, amelyeket a járvány miatt nem tudtak megrendezni az eredetileg kiírt április 5-i időpontban.

A spanyol kormány kedden ismét, immár ötödször kezdeményezi a törvényhozásnál a május 24-ig érvényben lévő szükségállapot meghosszabbítását, de ezúttal nem 15 napra, hanem “körülbelül egy hónapra”, amíg tart a járványügyi korlátozások fokozatos, négy fázisban tervezett feloldása. A kisebbségi koalíció javaslata egyelőre nem rendelkezik az elfogadásához szükséges parlamenti támogatottsággal.

Fehér Krisztina MTI