Egy évvel ezelőtt égett ki a békéscsabai István malom

istván malom Fotó: Körös Hírcentrum

Napra pontosan egy éve annak, hogy kiégett a békéscsabai István malom. Az épület belső szerkezetét teljesen felemésztette a pusztító tűz, csak a falak maradtak.

hirdetés

Szörnyű veszteség érte Békéscsabát 2019 május 21-én. A több mint 150 éve épült, a város ikonikus épülete az István malom kigyulladt, majd lényegében teljes egészében kiégett. Az oltási folyamatban a békéscsabai, a gyulai, a mezőberényi, a mezőkovácsházi, a szarvasi, a szeghalmi és az orosházi hivatásos egységek vettek részt. Közel hetven tűzoltó, tizenöt gépjárművel küzdött a lángokkal mintegy 5 órán át.

hirdetés
Fotó: Körös Hírcentrum

A szörnyű tragédia másnapján Hégely Sándor az István malom egyik tulajdonosa, elcsukló hangon beszélt a történtekről.

„Amikor megvásároltam az épületet, álmaim voltak vele. Félig-meddig üzleti lehetőség volt, de sokkal inkább szerelem. Ma már totális szerelem. Ha rajtam múlik, ez az épület egyszer újra gyönyörű lesz és valami csodálatos kulturális funkciót fog kapni. Rengeteg tervünk volt. Nagyon közel álltunk már bizonyos dolgok megvalósításához, napok, hetek választottak el a pozitív választól, ma pedig itt állunk” -fogalmazott.

Hégely Sándor, malom
Fotó: Körös Hírcentrum

Hozzátette, hálás a tűzoltóknak, hogy az épületből legalább ennyit meg tudtak menteni. Elmondta azt is, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy az István malom újjáépülhessen.

Jánk Balázs látványos drónfelvétele 1 nappal a tűz után:

https://www.facebook.com/balazs.jank.vlog/videos/2071167829847283/

A vastag belső vakolat és a tömör, korábban kézzel előállított, nehéz téglákból épült falak viszonylag jól ellenálltak a tűz erejének, ugyanakkor az István malom statikai megerősítése mindenképp szükségessé vált.

Nem sokkal a tűzesetet követően a belső, megmaradt szerkezetet elbontották, majd a falak stabilizálása érdekében a hatszintes épület negyedik szintjének magasságában hálós acélszerkezetet, acélgerendákat építettek be, hogy megtámasszák a 26 méteres falakat. Néhány héttel később, a torony és a fal felső pereme is megerősítésre került, miután egy vihar bádogdarabokat szakított le az épületről.

A tűzvizsgálati hatósági eljárás eredményéről egy augusztusi közgyűlésen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta: idegenkezűség nem merült fel, elektromos kábel meghibásodása okozhatta a bajt. Hozzátette: a részletekről azonban csak a tulajdonosok nyilatkozhatnak.

Az István malom további sorsa egyelőre bizonytalan, de továbbra is tervben van – rekonstrukciót követően -, az épület közösségi célú hasznosítása.

Korábban, a témában megjelent cikkeink ide kattintva érhetőek el.

hirdetés