Mucsi Balázs: Egy új, pontozási rendszer alapján állapítják meg az oktatók bérezését

Mucsi Fotó: Békéscsabai Szakképzési Centrum

Békés megye legnagyobb szakképző iskolájában 2020. július 1-től közel hatszáz kolléga folytatja munkáját az eddigitől eltérő foglalkoztatási keretek között, megemelkedett javadalmazás mellett. A részletekről közleményben számolt be Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

hirdetés

Napjainkig a pedagógus életpályamodell alapján országosan egységes bértábla határozta meg, mennyi a havi illetménye egy tanárnak, szakoktatónak. A minőségi munka elismerésére csekély lehetőség mutatkozott az intézmény vezetése számára. Hogy lesz ezután? A szakképzésben dolgozó oktatókat egy erre a célra kidolgozott értékelési rendszer alapján 10 fő szempont szerint minősítjük, akiket 1-től 6 pontig értékelünk, vagyis összesen 60 pont szerezhető. Számít a képzettség, a szakmai tapasztalat, a felkészültség, a módszertani alkalmazás, az innovációs tevékenység és a szakmai elkötelezettség – tájékoztatott Mucsi Balázs.

A kialakított rendszer természetesen nem korlátozza be a minősítő kolléga szabadságát, így az abban szereplő ajánlásokon túl egyéb pozitívumokat is kiemelhet a minősített kollégák javára. A szempontrendszer az ország összes szakképzési centruma számára jól ismert, így az értékelések országosan egységesek. A Békéscsabai Szakképzési Centrumban a személyre szabott javaslatokat a tagiskolák igazgatói, helyettesei, gyakorlati oktatásvezetői és a munkaközösségek vezetői együttesen teszik meg. Hiszen ők ismerik a tantestület tagjait a legjobban. Fontos, hogy széles körben, szakmai alapokon érkezzenek visszajelzések a pedagógusok és szakoktatók munkájáról, hiszen a korábban említett vezetői kör képes adekvátan megállapítani a velük közvetlen kapcsolatban álló pedagógusok, szakoktatók teljesítményét.

A Békéscsabai SZC munkavállalói több fórumon is tájékozódhattak az eljárásról és a minősítés részleteiről. Ez alapján a jelenleginél magasabb, átlagosan 30%-os, de akár jelentősen magasabb béremelés is megilletheti őket július hónaptól. A Békéscsabai SZC és a Pedagógusok Szakszervezete eddig is folyamatosan egyeztetett a dolgozókat érintő döntések előtt. A korábbi konstruktív együttműködés gyümölcseként közösen alkották meg az országban elsőként elfogadott szakképzési kollektív szerződést. A Szakszervezet része a BSZC életének. A vezetőség és a PSZ járási vezetője mindig törekedett az együttműködésre, hisz a pedagógusok megfelelő munkakörülménye közös érdek!

A mostani helyzet sem volt kivétel, ugyanis a változások nem csak a dolgozókat érintik, hanem magát a szervezetet is. Ezért egyeztetésre hívtuk – ahogy ez lenni szokott – Stéfán Józsefet, a Pedagógusok Szakszervezetének járási vezetőjét, hogy a pedagógusokat és szakoktatókat érintő kérdésekben, legtöbbünk megelégedésére alkossuk meg a minősítés folyamatát – emelte ki a főigazgató. Az egyeztetésen Mucsi Balázs részletes tájékoztatót tartott az értékelési szempontokról, az adható pontszámokról és a várható munkajogi változásokról. Stéfán József többek között kitért az érintett kollégák tájékoztatására vonatkozó kívánalmakra, melyek egybe estek a Békéscsabai SZC vezetőségének gondolataival.

Minden kolléga legkésőbb május végéig megkapja az új, személyre szóló, bérezést érintő ajánlatát. Ennek átgondolására és az esetleges bértárgyalásra, „béralkura” további két hét áll rendelkezésre. Mint oly sokszor, most is sikeres volt az egyeztetés és mind a két fél úgy állt fel az asztaltól, hogy a változásokat kölcsönösen elfogadták. Egymás ötleteit, észrevételeit meghallgatták. Köszönjük a szakszervezet és képviselője, konstruktív együttműködését! Ígérjük, hogy az egyeztetésen elhangzott remek javaslatokat beépítjük a folyamatokba. Tudjuk, hogy a békéscsabai szakképzés csak ezen egyeztetések mellett lehet sikeres. Mindannyian ebben hiszünk, ezért dolgozunk. A Békéscsabai Szakképzési Centrum szlogenje kizárólag így lehet hiteles…”BSZC, a szakképzés élvonalában” – olvasható a főigazgató közleményében.

hirdetés