Az állandó kiállítás teljes megújításán dolgozik a múzeum

állandó Forrás: Munkácsy Múzeum

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum állandó kiállításainak teljes megújításán dolgozik. A teljességen a tematikát, a műtárgyak bemutatásának koncepcióját és a látogatókkal való kommunikációt kell értenünk.

A tárlatnak azonban lesz egy olyan momentuma, amely a kezdetektől napjainkig végigkíséri mind a régészeti részt, mind a történelem- és néprajztudomány megrajzolta nagy békéscsabai históriát, mind pedig Munkácsy Mihály életművének bemutatását. Ez pedig EGY VIRTUÁLIS IRÁNYTŰ és EGY IDŐGÉP KEVERÉKE lesz, a kiállítás egészét kísérő IDŐVONAL, amely a látogatókat térben és időben kalauzolja.

hirdetés

Az idővonal alkalmazásában rejlő lehetőségeket először a 2016-ban megjelentetett Munkácsy capriccio. A festő, a kortársak és a világ legnagyobb Munkácsy gyűjteménye című könyvben próbálták ki. A művészet-, művelődés- és kultúrtörténeti párhuzamokat felvonultató megoldást a 2018-as év virtuális szenzációjára, az Egy géniusz története. Munkácsy Mihály című virtuális kiállításra technikatörténeti érdekességekkel és találmányokkal bővítették ki. Az új állandó kiállításba minden muzeológus a saját szakterületét érintő idővonalat ad, amelyet a fentiekben felsoroltakkal tesznek még érdekesebbé, érthetőbbé, élményszerűbbé.

Kiderül például a Coca-Cola eredete: „Tudják, hogy mi a Pemberton’s French Wine Coca? Egy borból és kokainból kevert koktélról van szó, amelyet John Smith Pemberton gyógyszerész készített 1884-ben. A következő évben Atlantában bevezetett alkoholtilalom azonban derékba törte a gyógyhatásúnak vélt ital karrierjét, viszont megnyitotta az utat egy másik, máig létező, és a világ minden pontján népszerű ital, a Coca-Cola előtt.

Az Andy Warhol által az amerikai demokrácia szimbólumának tartott Coca-Cola eredetileg a dél-amerikai kokacserje leveléből és kóladióból készült, amelynek ízét cukorral és karamellel igyekezetek élvezhetővé tenni. A koncentrátumot poharakba adagolva, szódavízzel felengedve lehetett kapni, mint minden igazi gyógyhatású készítményt, ezt is a patikában. Az ital neve és az óta is használt logója a gyógyszerész minden bizonnyal sokoldalú könyvelője, Frank Mason Robinson nevéhez kötődik. 1894. március 12. óta palackból is ihatjuk…” – tájékoztatott a múzeum honlapján Gyarmati Gabriella művészettörténész.