Mintegy 857 milliárd forintból gazdálkodhatnak jövőre a helyi önkormányzatok

óvodafejlesztés, influenza, szolgáltatásokat, Békési, fejlesztési, Kincses, önkormányzatok, játszótér Illusztráció: Pixabay

Jelentősen több költségvetési forrás jut a helyi önkormányzatok számára 2021-ben. Az idei nagyjából 739 milliárd forintos forrás helyett mintegy 857 milliárd forintból gazdálkodhatnak majd – derül ki a parlamentnek kedden benyújtott költségvetési javaslatból.

A javaslat szerint a helyi önkormányzatok működésének általános támogatására 173 milliárd forint helyett több mint 264 milliárd forint jut. A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatására – az idei csaknem 191 milliárd forint helyett – mintegy 213 milliárd forintot lehet majd fordítani. A települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatására az idei csaknem 163 milliárd forint helyett a jövő évre ezen a soron 174 milliárd forint szerepel.

A települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatására is többet fordítanak. 82 milliárd forint helyett több mint 86 milliárd forint jut erre a célra. A települési önkormányzatok kulturális feladatait jövőre mintegy 22 milliárddal támogatnák. Az idei költségvetésben erre nagyjából 14 milliárd forint jutott. A helyi önkormányzatok működési célú kiegészítő támogatásaira azonban kevesebbet szánnak. Mintegy 36 milliárd helyett 31 milliárdot.

A javaslat az önkormányzatok 857 milliárdos jövő évi költségvetésén belül a működési költségvetést 840 milliárd forintban, míg a felhalmozási költségvetést 17,7 milliárd forintban határozza meg. Utóbbi mintegy 10 milliárd forinttal kevesebb a 2020-ra tervezettnél – írja az MTI.