Éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára

ROADPOL, határon, határzár, ellenőrzés, szerb Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Éjféltől Magyarország, Szlovákia és Csehország megnyitják határaikat egymás állampolgárai számára – erősítette meg újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Kolozsváron, a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján kedden.

Szijjártó Péter elmondta: tegnap éjjel és ma reggel abban állapodott meg a cseh és a szlovák kollégájával, hogy éjféltől azon magyar, szlovák és cseh állampolgárok számára teszik lehetővé országaikban való karanténmentes beutazást, akik tartózkodása a másik ország területén nem haladja meg a 48 órát. “Mi megengedjük a szlovákoknak, hogy 48 órát Magyarországon töltsenek karanténkötelezettség nélkül, a szlovákok ugyanezt megengedik a magyar állampolgároknak. Ugyanez van cseh-szlovák vonatozásban, és ugyanez lesz magyar-cseh vonatkozásban” – részletezte a miniszter.

hirdetés

A közép-európai bonyolult viszonyokat jelző technikai információként tette hozzá: amikor magyar állampolgár Csehországba utazik, azt a szlovákok megengedik, azonban a visszafelé utat már nem engedik meg a saját területükön, ezért azt Ausztria felé kell majd megejteni a magyar állampolgároknak. Ugyanez a helyzet a Magyarországról hazautazó csehek vonatkozásában is. Szijjártó Péter elmondta, az egyeztetéseket azután folytatta le a szlovák és a cseh kollégájával, miután hétfőn Magyarország és Szerbia megállapodott arról, hogy a két ország állampolgárai korlátozások nélkül járhatnak át a magyar-szerb határon, és Orbán Viktor miniszterelnök a szlovák kollégájával folytatott megbeszélés után erre utasította.

Arra az újságírói kérdésre, hogy várható-e ilyen megállapodás Romániával is, Szijjártó Péter elmondta: Romániával egyelőre nem tárgyaltak a korlátozások feloldásáról, mert a két ország közötti epidemiológiai helyzet nincsen egyensúlyban. “Remélem, hogy hamarosan lesz lehetőség arra, hogy ilyen típusú tárgyalást folytassunk Romániával is. Nekünk is az az érdekünk, hogy a határon túli magyar közösség tagjai a legszorosabb kapcsolatot tudják tartani az anyaországgal, és a határmentén élő közösségek tagjai élő kapcsolatban lehessenek” – fogalmazott a miniszter.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter köszöntet mondott az RMDSZ-nek azért a közvetítő szerepért, amit a járvány idején a Magyarorsázg és Románia kapcsolataiban játszott. Mint emlékeztetett rá: az RMDSZ kérésére tették lehetővé azt, hogy a határon át ingázókat ne helyezzék karanténba a határátlépés után. Hozzátette: most Kelemen Hunor azt kérte, hogy Magyarország tegye 24 órássá az országon való átutazás lehetőségét, és erről egyeztetéseket kezdenek az osztrák és a román partnereikkel.

Gazda Árpád MTI

 

Kapcsolódó tartalom: