Tizenkétszeres kerékpárosbarát település lett Békés

kerékpárosok, békés, kerékpározás, bicikli, közlekedés Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban tartották a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely díjátadó ünnepséget, ahol Békés Város Önkormányzata nemcsak a Kerékpárosbarát Település díjat kapta meg tizenkettedik alkalommal, hanem különdíjban is részesült, Kerékpárosbarát Munkahely címmel is jutalmazták.

hirdetés

Békés, ahogy a megye több települése is rendszeresen pályázik a Kerékpárosbarát Település cím elnyeréséért. A város 2006 óta minden alkalommal megpályázta, és minden alkalommal elnyerte a címet. Két évben nem hirdettek pályázatot. De a többi esztendőben siker koronázta a városban élők biztonságos kerékpáros közlekedéséért tett intézkedéseket, a megvalósított fejlesztéseket. A 2019-es év törekvéseit elismerő oklevelet Schanda Tamás miniszterhelyettes adta át.

hirdetés

A kormány kerékpárosokat segítő tervei szerint a teljes kerékpározható hálózat hossza 2030-ra megközelíti majd a 15 ezer kilométert az országban. Biztonságos és kényelmes közlekedési alternatívát adva a magyar embereknek. Az infrastrukturális beruházások mellett nagyobb figyelmet fordítanak a szemléletformálásra is.

Kálmán Tibor polgármester elmondta, hogy az elérhető kerékpáros infrastruktúra fejlesztése érdekében több pályázat is benyújtásra került az elmúlt időszakban. Továbbá nagy hangsúly került a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére is a településen. Két nyertes pályázatból összesen 40 új kerékpár beszerezése, számos kényelmi funkció kialakítása valósul meg Békés-Dánfokon. Egy, a határon átnyúló projekt keretében megvásárolt 30 női és 10 férfi kerékpár Békés-Dánfokon bérelhető. Az onnan indulnak a túraútvonalak bejárásához, család kirándulásokhoz akár egy hétre is kölcsönözhetőek.

A Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló turisztikai pályázatnak köszönhetően a kerékpáros túrázók felfrissülési lehetőséget vehetnek igénybe. Új szolgáltatásként fedett kerékpártároló, értékmegőrző, tisztálkodási-mosási lehetőség, szabadidős és szórakozási lehetőséget biztosító szolgáltatás kerül kialakításra.

2019-ben ugyan nem épült új kerékpárút, de számos szemléletformáló megmozdulás történt a városban. Nyertes pályázatoknak köszönhetően többek közt megvalósult a környezetbarát, egészséges és biztonságos kerékpáros közlekedési mód és a közösségi kerékpározás népszerűsítése a Mobilitási Hét keretében, csatlakoztak a Bringázz a Munkába! kampányhoz, kerékpáros témájú rajzversenyeket is hirdettek az oktatási intézményekben. Dánfok volt az elmúlt években a vándortáborok kiindulópontja is, ezekben a táborokban a vízi közlekedés mellett kerékpárral juthattak el az egyik településről a másikra a résztvevők.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, valamint a békési székhelyű Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége bevonásával jelenleg is zajlanak kerékpárosokat érintő fejlesztések kialakítása. Legutóbb Békésen tartottak egyeztető fórumot, ahol többek közt szó esett tematikus túraútvonalak kijelöléséről, kerékpáros szolgáltatások bővítéséről. Bíznak abban, hogy egyre több kerékpárosbarát munkahely lesz a városban, hiszen a most díjazott pályázat nemcsak a kerékpárosbarát településekről, hanem a kerékpárosbarát munkahelyekről is szól – olvasható Békés Város honlapján.

hirdetés