Minden eddiginél több gyermek vehet részt a napközis Erzsébet-táborokban

járványügyi, ökoiskola, békési, Erzsébet Illusztráció: Pixabay

Minden eddiginél több, százezer gyermek vehet részt idén a napközis Erzsébet-táborokban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin azt mondta, hogy a napközis táborokat júliusban és augusztusban tartják. Június 26-ig pedig az iskoláknak kell biztosítaniuk a gyermekek felügyeletét. A táborokban figyelemmel lesznek az aktuális járványügyi helyzetre, és gondoskodnak róla, hogy a körülmények a lehető legbiztonságosabbak legyenek – emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a szinte ingyenes, napi 100 forintba kerülő táborokban nemcsak a gyermekek felügyeletét biztosítják. Hanem – például sporttevékenységekkel, kulturális programokkal, kézműves foglalkozásokkal – a tartalmas kikapcsolódást, és napi négy étkezést is. Az államtitkár kitér arra is, hogy az ottalvós táborokat felújítják, így jövőre mintegy duplájára nő a férőhelyek száma.

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke arról beszélt: idén nyolc turnusban kétszer annyi gyerek vehet részt a napközis táborokban, mint tavaly. A felhívások a héten jelennek meg. Jelentkezni az iskolákon keresztül június 16-ig lehet – ismertette. Tudatta: egy csoportban húsz gyermek lesz, túljelentkezés esetén rászorultság alapján választják ki a résztvevőket. Az elnök szerint azonban a százezres létszám lehetővé teszi, hogy minden olyan gyermeknek legyen hely, aki szeretne részt venni a táborban.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Karácsony Gergely főpolgármester javaslatáról, miszerint a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján 16 óra 30 perckor álljon meg a forgalom azt felelte: “Karácsony Gergely a szép szavaknak és az üres tetteknek az embere”. A felhívás szavaival nehéz nem egyetérteni. Minden, ami a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozza jó – vélekedett. Megjegyezve: a kezdeményezést ellentmondásosnak érzi. A főpolgármester olyan politikai erők támogatásával jutott hatalomhoz, amelyek “kifejezetten a nemzeti összetartozás ellen dolgoznak, és saját nemzettársaink ellen uszítanak”. Az államtitkár bízik abban, hogy “egyszer majd a tettek is követik ezeket a szép szavakat”. Az iskolában erőszakot elkövető fiatalok után járó család pótlék egy évig tartó megvonásának javaslatával kapcsolatban azt mondta: minden olyan javaslatot jónak tart, amely az iskolai erőszak megelőzéséről szól.

Forrás: MTI


Kövessen minket Facebookon!