Százötven millió forintból épült az új védőnői centrum Békéscsabán

védőnői centrum Békéscsaba

A békéscsabai védőnői szolgálat az egészségügyi alapellátás részeként, Békéscsaba közigazgatási területén a családok egészségének megőrzése és az egészségromlás megelőzése érdekében egészségfejlesztést végez.

A régi védőnői centrum nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, a két tanácsadásra használt helyiség folyamatosan foglalt volt. Nem volt alkalmas a hely közösségi programok tartására, azokat más intézménybe kihelyezve kellett megoldani. Nem volt babakocsi tároló és a szolgálati kerékpárokat sem lehetett tárolni. Az új védőnői centrum megoldja a fent említett problémákat és hosszú távra megoldja a szolgálat rendeletekben előírt működését.

A Dedinszky utcai épület bővítésével és átalakításával létrejött az egészségügyi alapellátást szolgáló védőnői centrum, amely színvonalában megfelel az egészségügyi alapellátási intézménnyel szemben támasztott aktuális követelményeknek. Az épület alkalmas arra, hogy a 12 területi védőnő elhelyezésére és általuk nyújtott szolgáltatások feltételeit biztosítsa, mint védőnői centrum. A projekt során létesült többek közt védőnői tanácsadó helyiség, védőnői munkaszoba, vizsgáló (méhnyak-szűrés), gyermekváró, multifunkcionális terem, személyzeti és szülői mellékhelyiség, mosdók, megfelelő kapacitású gyermekváró és babakocsi tároló.

A szolgáltatás kiszolgálására a szükséges egyéb helyiségek is megépültek, előírás szerinti tároló helyiségek a takarító eszközök elhelyezésére, épületgépészeti berendezések (kazán, egyéb berendezés,) elhelyezése, hulladék-, veszélyes hulladéktároló, szennyes tároló, személyzeti öltöző, mosdó és egyéb, az előírás szerint az épület funkciója szerint szükséges helyiségek kialakítása.

Az új védőnői centrum a Dedinszky utca 14. alatti jól megközelíthető és a kórháztól csak kb. 300 m-re található. Az épület energetikai fejlesztése is korszerűsödött a mai előírásoknak megfelelő energetikai tulajdonságokkal, illetve az elektromos hálózat kialakítása során egy napelemes rendszer is helyet kapott. Akadálymentesítés is megvalósult a projekt keretében, amely során a hatályos jogszabályoknak megfelelő, kötelezően (minimálisan) előírt számú parkoló-férőhely és akadálymentes parkoló-férőhely biztosításra került.

A kivitelezésre alkalmas munkaterületet a Megrendelő a szerződés szerint, 2019. február 18-án átadta a Vállalkozó részére. A munkaterület átadás-átvételt követően 330 naptári nap áll a Vállalkozó rendelkezésére a szerződés szerinti munkák befejezésére. A projekt kivitelezési munkái a vállalkozási szerződésben foglaltak szerint, határidőre teljesültek. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.


Kövessen minket Facebookon!