Megújult a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum homlokzata

Bodoki Fotó: Körös Hírcentrum

Mezőberény mellett, a Kettős-Körös jobb oldalán keletkezett belvizek beemelésére 1898-ban épült a Hosszúfok I.sz. gőzüzemű szivattyútelep. A ma már nem üzemelő szivattyútelepen 1974-ben a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízügyi kiállítóhelyet hozott létre, mely nevét Bodoki Károly után kapta.

hirdetés

A régi gátőrházak olyan tárgyakat, kincseket rejtettek, amelyek idővel már nem voltak használatosak, viszont érdemesek maradtak a megőrzésre – árulta el Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Így indult annak idején a kiállítóhely létrehozása. A Bodoki Károly Vízügyi Múzeum kiállítási tereiben a Körös-vidék vízügyi múltját bemutató tablók, vízgazdálkodással kapcsolatos műszerek gyűjteménye található. Az épületben a falazott gőzkazán és az eredetileg felszerelt gépészeti egységek ma is a beépítés helyén láthatók. Viszont mivel nem főútvonal mellett, egy forgalmas helyen található, ez nagyban meghatározza az érdeklődés nagyságát. Viszont külföldiek így is felkeresték már.

hirdetés

Az ipartörténeti, vízügyi emlékeket őrző múzeum megújult külsővel várja a látogatókat. Komoly problémák jelentkeztek az elmúlt években az épületnél: penészesedés, beázás. 2-3 évet hagytak az épületnek vakolat nélkül kiszáradni, majd következett a fejlesztés. A múzeum tetőjavítása és alászigetelése után idén tavasszal a vakolat és a díszítő elemek helyreállítását is elvégezték, majd a falak külső festése is elkészült. A homlokzati színeket a korabeli képek, és a rendelkezésre álló információk alapján határozták meg. Az acélszerkezetű ablakokat is felújították és a törött üvegeket is kicserélték.

 

hirdetés