A nyári szünetben is biztosított a rászoruló gyermekek étkezése

közétkeztetésben, étkezését, szünetben, menza, ebéd, étel Fotó: Pixabay

A leghosszabb iskolai szünetben is napi egyszeri meleg ételt kaphatnak a hátrányos helyzetű családban élő gyermekek. A szünidei gyermekétkeztetést a települési önkormányzat jegyzőjénél idén is írásban lehet igényelni az arra jogosult gyermekek számára. A szülők bármikor, akár a nyári szünet alatt is benyújthatják kérésüket, a jelentkezésnek nincsen határideje.

A kormány számára kiemelten fontos, hogy az iskolai szünetekben is biztosított legyen a hátrányos helyzetű gyermekek megfelelő étkezése. 2016 januárjától az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről. Ehhez a kormány biztosítja a szükséges forrásokat. 2010 óta közel háromszorosára nőtt a gyermekétekeztetésre fordított támogatás. Jövőre pedig tovább nő a gyermekétkeztetésre fordítható támogatás mértéke: 2021-ben már több mint 86 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

hirdetés

A veszélyhelyzet miatt az iskolai gyermekfelügyeletet és ezzel párhuzamosan az iskolai étkeztetés lehetőségét június 26-ig kell biztosítania az intézményeknek. A felügyeletet igénybe nem vevő tanulók számára pedig a szünidei gyermekétkeztetést június 16-ától kell biztosítaniuk az önkormányzatoknak – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.