Országos tisztifőorvos: jelentősen és folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma

járvány, tisztifőorvos, fertőzöttek Fotó: koronavirus.gov.hu

Jelentősen és folyamatosan csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: ez köszönhető annak, hogy nagy mértékben nő a gyógyultak száma, ez 2355 embert jelent. A gyógyultak száma kétszerese az aktív fertőzöttekének – tette hozzá. Jelenleg 4027 igazolt fertőzött van Magyarországon, az aktív fertőzöttek száma 1121. Az elmúlt 24 órában tíz újabb pozitív esetet találtak, és egy 37 éves férfi elhunyt a betegségben. Ezzel 551-re nőtt a koronavírussal összefüggő halálesetek száma. 344 embert ápolnak kórházban, és húszan vannak lélegeztetőgépen.

hirdetés

Az aktív fertőzöttek 41 százalékát Budapesten, 59 százalékát vidéken regisztrálták – közölte. Hozzátette: nincs jelentős változás a százezer lakosra vetített adatokban, Budapesten 109, Zala megyében 96, Komárom-Esztergom megyében 99, Fejér megyében 89, Pest megyében 46 igazolt fertőzöttek jut százezer lakosra. Ismertetése szerint a tíz új fertőzött közül négyet Budapestről, kettőt Komárom-Esztergom megyéből, hármat Pest megyéből regisztráltak, egy fertőzött Hajdú-Bihar megyéből származik.

Beszélt arról is, hogy Budapesten 328, vidéken 223 beteg hunyt el. Pest megyében 91, Fejérben 43, Komárom-Esztergom megyében 37, Zalában 16, Veszprém megyében 8, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád megyében 6-6, Tolna megyében 3, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2-2, Bács-Kiskun, Nógrád és Somogy megyében 1-1 beteg halt meg. Nem halt meg senki a vírus miatt Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében.

A 37 éves férfi halálára vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: ritkán, de előfordul, hogy rendkívül gyorsan zajlik le a betegség. Továbbra is jellemzően az idős, krónikus betegek tartoznak a magasabb kockázati csoportba – jegyezte meg. A kormányhivatal járványügyi vizsgálatot végez, az elhunyt férfi kontaktszemélyeit szoros megfigyelés alá vonják – mondta.

Müller Cecília felhívta a figyelmet a nyaralók fertőtlenítésének fontosságára. Hangsúlyozta, hogy a magyarországi nyaralás biztonságos, külföldi utazást tervezőknek azt ajánlotta, hogy az út előtt alaposan tájékozódjanak a célország járványügyi helyzetéről és szabályairól a konzuli szolgálat segítségével – írja az MTI.