Új családi fotó közzétételével ünnepli az udvar Fülöp herceg 99. születésnapját

fülöp, brit Fotó: stuff.co.nz (archív felvétel)

Új családi fotó közzétételével ünnepli az udvar Fülöp edinburghi herceg 99. születésnapját. A Buckingham-palota – a brit királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala – közölte, hogy II. Erzsébet királynő férje az uralkodó társaságában, a koronavírus-járvány miatt továbbra is elszigeteltségben tölti a szerdai jeles napot.

Fülöp herceg és 94 esztendős hitvese március óta a London nyugati határában fekvő Windsor ősi, hatalmas kastélyában tartózkodik. A kormány előírásainak megfelelően nem fogadnak látogatókat, még saját családtagjaikat sem. Az óvatosság annál is inkább indokolt, mivel néhány hete Károly trónörökös, a királynő és az edinburghi herceg 72 éves elsőszülött fia is átesett a koronavírus okozta Covid-19 betegségen. Jóllehet csak enyhe tünetei voltak és rövid idő alatt felépült.

Fülöp herceg 99. születésnapja alkalmából a Press Association sajtószolgálat fotósa megfelelő biztonsági előírások betartásával, az udvar felkérésére Windsorba utazhatott és közös családi portrét készített Fülöpről és II. Erzsébet királynőről. A Buckingham-palota által a herceg szerdai születésnapján közzétett fotón, amely a múlt héten készült, a házaspár a windsori kastély parkjában látható. Az idén ez az első alkalom, hogy Fülöp herceg – ha csak egy fotó erejéig is – megjelent a nyilvánosság előtt.

A herceg nevéhez több rekord is kötődik. Ő az angol-brit monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja. Egyben a leghosszabb ideje “szolgáló” uralkodói hitves. 68 éve számít uralkodói házastársnak. Felesége ugyanis 1952-ben lépett az Egyesült Királyság trónjára. A királynő és az edinburghi herceg az idén ünnepli 73. házassági évfordulóját, és ez is példa nélküli évforduló a monarchia történetében. Mindemellett II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg az angol-brit monarchia eddigi legidősebb uralkodói házaspárja.

Fülöp már kilenc évvel ezelőtt, a 90. születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban megígérte, hogy a jövőben jóval kevesebb nyilvános megjelenést vállal. Mivel szavai szerint ebben a korban “az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt”. Ennek az ígéretének azonban csak hat évvel később tett eleget. 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől és azóta nem fogad el meghívásokat nyilvános eseményekre, csak családi eseményeken, például esküvőkön vesz részt.

Visszavonulásáig Fülöp igen aktív tagja volt a királyi családnak. A felesége trónra lépése utáni hat és fél évtizedben összesen 22 219 – évente átlagosan 342 – hivatalos programot teljesített. 637 külföldi látogatást tett – többször járt Magyarországon is -, 5500 beszédet tartott. Emellett 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja volt. E szervezetekkel továbbra is kapcsolatban van. De tevőleges szerepet nyilvános megjelenések formájában 2017 ősze óta már nem vállal ezeknek az intézményeknek a munkájában sem.

Az utóbbi években II. Erzsébet királynő is csökkentette munkatempóját. Nem tesz már hivatalos külföldi utazásokat, és hazai hivatali kötelezettségei közül ő is egyre többet átad a királyi család fiatalabb tagjainak – írja az MTI.