Medgyesi Pál: Virtuálisan zajlik idén a Régészet Napja

medgyesi pál, régészet Fotó: Körös Hírcentrum (archív felvétel)

A Munkácsy Mihály Múzeum idén hatodik alkalommal kapcsolódik a Régészet Napja programsorozatba. Ezúttal a járványügyi veszélyhelyzet miatt az online térben várja az érdeklődők kérdéseit Medgyesi Pál régész, a múzeum igazgatóhelyettese, dr. Bácsmegi Gábor és Nagy Dániel Sándor régészek. A további részletekről Medgyesi Pált kérdeztük.

Idén különleges formában csatlakozik a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum a Régészet Napja országos programsorozathoz. Rendhagyó lesz az esemény, hiszen egyrészt a korábbi években május végén szervezték meg, ehelyett idén június 19. és 21. között valósul meg. Másrészt pedig ezúttal az online térben, a múzeum közösségi oldalán “tartják meg”. Három szakembertől kérdezhetnek virtuálisan az érdeklődők.

hirdetés

A régészettel, valamint a Békés megyei ásatásokkal kapcsolatos kérdéseket június 18-án csütörtökön 14 óráig előzetesen is elküldhetik az érdeklődők az intézmény közösségi oldalán. A feltett kérdésekre a szakemberek június 19-én pénteken 9 és 15 óra között egy erre a célra nyitott bejegyzés keretében válaszolnak majd. Azonban ha ekkor is merül fel kérdés, arra is szívesen válaszolnak a régészek.

Elsősorban a megyei kutatásokról, de országos eredményekről is szívesen beszámolnak a szakemberek. A korábbi években ezen alkalmakkor túrákat szerveztek egy-egy ásatásra. Ott a kollégák helyben tartottak előadást a látnivalókról, az adott kutatási területről – árulta el Medgyesi Pál. Mivel még a múzeumok nem látogathatóak, most így kell lebonyolítaniuk a rendezvényt. Azonban március óta rendszeresen írnak, jelentetnek meg anyagokat a múzeum munkatársai az intézmény közösségi oldalán. Ezek iránt nagy volt az érdeklődés, ezért várhatóan a régészeti programra is nyitottak lesznek az olvasók.