Elbúcsúzott az operatív törzs

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az operatív törzs napi tájékoztatói megszűnnek, a mai, utolsó tájékoztatóján elköszönt Müller Cecília országos tiszti főorvos, Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője, Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője és Kiss Róbert rendőr alezredes.

A veszélyhelyzet megszűnésének köszönhetően az operatív törzs napi tájékoztatói egyelőre véget érnek – jelentette be Lakatos Tibor az operatív törzs szerdai, utolsó sajtótájékoztatóján. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátette: ettől függetlenül a törzs továbbra is működik, és folyamatosan frissül a koronavirus.gov.hu oldal, melyen továbbra is megtalálhatók a járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatok és tudnivalók.

hirdetés

Müller Cecília elmondta: a járvány idején összesen 242 139, a vírus örökítőanyagának kimutatásán alapuló laboratóriumi vizsgálatot végeztek el – tette hozzá. Az országos tisztifőorvos szólt arról is: a járvány alatt Magyarországra 93 esetben “importálták”, vagyis hurcolták be a vírust külföldről. Ausztriából 33, az Egyesült Királyságból 17, Olaszországból és Németországból 5-5, Spanyolországból és Törökországból 4-4, Franciaországból, Svájcból, Izraelből, az Egyesült Államokból és Iránból 3-3, Hollandiából és Mexikóból 2-2, Csehországból, Portugáliából és Saint Luciából 1-1 esetben érkezett Magyarországra koronavírussal fertőzött ember.

hirdetés

Kitért arra, hogy a megbetegedettek nemek szerinti eloszlása nem változott: a fertőzöttek 57 százaléka nő. Az aktív betegek megyénkénti eloszlásában sincs változás: Budapesten 377 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, Zala megyében 151-et, Komáromban és Pest megyében 128-at, Fejérben 127-et, Nógrádban 24-et, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 11-et, Csongrád-Csanádban hatot, Hajdú-Bihar megyében 4-et, Békés, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében 2-2-t, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyében egy-egy aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Tolna és Somogy megyében nincs regisztrált aktív fertőzött – mondta el.

A koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma a következőképpen alakult: Budapesten 340-en, Pest megyében 93-an, Fejérben 43-an, Komárom-Esztergomban 38-an, Zalában 16-an, Veszprém megyében 8-an, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád megyében 6-6-an, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében két-két ember veszített életét a járvánnyal összefüggésben. Nem történt haláleset Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében – ismertette.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy az összes fertőzött 40 százaléka az idős korosztályból került ki, és nem történt a vírushoz köthető haláleset Magyarországon a 30 évesnél fiatalabbak körében. A 20 év alattiak korcsoportjában a járvány ideje alatt csupán 90 esetet regisztráltak. Az országos tisztifőorvos visszatekintésében elmondta, 2019 év végén értesültek arról a hatóságok, hogy vírusos tüdőgyulladás megbetegedéseket jelentettek Kínából, ahol először zoonózisnak (állatról emberre terjedő megbetegedés) tartották a fertőzést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 27-én kiadott jelentése szerint 11 országból 37 megbetegedést regisztráltak, március 2-án pedig már 66 országból érkeztek koronavírus-fertőzésről jelentések. Müller Cecília kiemelte, a WHO január végén bejelentett egészségügyi veszélyhelyzete előtt Magyarország már megtette a szükséges intézkedéseket, itthon március 4-én regisztrálták az első koronavírus-fertőzést két iráni egyetemistánál. A betegek száma folyamatosan emelkedett, és az első esetek után nagyjából egy hónapig azonosítani tudták a behurcolt eseteket és kontaktkutatással a többi fertőzöttet. Az első, a járvánnyal összefüggő haláleset március 15-én történt – emlékeztetett.

A szakember felidézte: májusban a napi új esetek száma 11 és 79 között változott, a nyilvántartások alapján az aktív esetek száma abban az időszakban 1029 volt, ami már csak 44 százaléka az áprilisi adatnak. Müller Cecília szerint Magyarországon nem volt rendkívül látványos a járványgörbe “kiugrása”, az első hullám egy ellaposított járványgörbét mutatott, aminek köszönhetően “egy picit fellélegezhetünk”.

Kiemelte, a vírus jelen van, az óvintézkedéseket, a higiénés szabályokat továbbra is be kell tartani. Az operatív törzs utolsó napi sajtótájékoztatóján Müller Cecília mindenkinek megköszönte a járvány idején végzett munkáját, a védekezésben nyújtott segítségét és kitartását. (MTI)

 

Ez is érdekelheti:

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!