MSZP: azt várjuk, hogy a térség országgyűlési képviselői emeljék fel a hangjukat a Békés megyében élőkért

Miklós Attila / Fotó: MSZP Békéscsaba

Az új vasúti menetrend bevezetése Békés megye közlekedését is nagymértékben érintette, átalakította. Jelentősen csökkentette az induló vonatpárok számát, és vannak olyan települések, amelyek között csak napi 1 vonatpár indul. Néhány településen csak 2 vonatpár marad, a többi esetben vonatpótló autóbusz szállítja az utasokat.

hirdetés
  • 125-ös vonalon 2 vonatpár marad, a többi esetben pótlóbuszok közlekednek. Az érintett települések: Szarvas, Csabacsűd, Orosháza, Tótkomlós Mezőhegyes.
  • 127-es vonalon 2 vonatpár marad, a többi esetben pótlóbuszok közlekednek. Az érintett települések: Vésztő, Szeghalom, Körösladány, Dévaványa, Gyoma.
  • 128-as vonalon 2 vonatpár marad, a többi esetben pótlóbuszok közlekednek. Az érintett települések: Kötegyán, Vésztő, Szeghalom, Füzesgyarmat.
  • Egy vonatpár marad Mezőhegyes és Újszeged illetve Orosháza és Szentes között.

„Úgy tűnik, minthogyha a járatok megszüntetését, szárnyvonalak bezárását készítenék elő – vélekedik Miklós Attila, Békéscsaba Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője, az MSZP Békéscsabai Szervezetének elnöke. „Több helyen tiltakoztak az országban a helyi polgármesterek, képviselők, ugyanakkor Békés megyében nem hallottunk ilyenről. Nem látjuk azt, hogy akár a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, akár a térség fideszes országgyűlési képviselői felemelték volna a hangjukat, pedig megyénket is nagyban érinti ez a járatritkítás” – fogalmazott.

hirdetés

„Fontos a megyén belüli mobilitás megteremtése. A közösségi közlekedést olyan módon kell átalakítani, hogy minden település kényelmesen elérhető legyen. A most bevezetett változás viszont hátrányosan érinti több Békés megyei település lakóját. Mi mindig ki fogunk állni azért, hogy a települések megközelíthetősége jobb legyen, hiszen ez a munkaerőáramlás, az oktatás és az egészségügyi ellátás elérése szempontjából is nagyon fontos. Mi azt várjuk, hogy a térség országgyűlési képviselői emeljék fel a hangjukat a Békés megyében élőkért” – tette hozzá Miklós Attila, majd kiemelte: nem egyeztetett a polgármesterrel, mert a polgármester úr “nem kíváncsi a közgyűlés tagjainak a véleményére.”

Kitért arra is, hogy időszerű lenne a buszjáratok sűrítése Békéscsabán, hiszen az otthoni munkavégzésből egyre többen térnek vissza a munkahelyükre dolgozni, és egyre többen vették igénybe az iskolai illetve az óvodai ügyeletet.

Mint elmondta: a járványhelyzettel együtt járó enyhítéseket nem követik le a polgármesteri intézkedések. „Egy alkalom volt, amikor a közgyűlés valamennyi tagja jelen volt és átbeszéltük a kialakult járványügyi helyzetet, utána pedig úgy éreztem, hogy a polgármester úr nem tart igényt ezekre az egyeztetésekre a közgyűlés szereplőivel.”

„Megválasztott képviselőként lehetőséget kell teremteni arra, hogy megkapjuk a megfelelő információkat, másrészről pedig, hogy eljuttassuk azokat az észrevételeket, amiket mi kaptunk, emellett legyenek olyan fórumok, ahol meg is tudjuk ezeket tárgyalni. Minderre nagyon korlátozott lehetőségünk volt. Az elmúlt két és fél hónapban kétszer találkoztunk polgármester úrral személyesen és egyszer volt még a legelején egy online konferenciánk. Azóta e-mailben kapunk tájékoztatást arról, hogy a polgármester úr egy személyben, milyen döntéseket hoz.”

Miklós Attila elmondta azt is, mióta a járványhelyzet megengedi a szabályok fokozatos enyhítését, kétszer kezdeményezte a városvezetőnél, hogy a közgyűlést hívja össze, de a válasz mindkétszer az volt, hogy nem.

„Én ezt is megértem, viszont ez nem azt mutatja, hogy a polgármester úr nagyon kompromisszumkész lenne, vagy akár csak kíváncsi lenne arra, hogy másnak mi a véleménye egy-egy adott kérdésben. A járványügyi helyzet miatt át kell szabni Békéscsaba költségvetését, különböző bevételektől esik el a város, sok mindenről muszáj lenne beszélnünk” – fogalmazott Miklós Attila.

hirdetés