Megjelent a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény

Montenegró, Szlovéniában, Olaszországban, Németországban, fertőzöttek, spanyolország, Operatív, koronavírus, beutazási, veszélyhelyzet, New York, járványügyi, Romániában, Ukrajna, németország, határvédelem, korona, cseh Fotó: MTI/Varga György (illusztráció)

Megjelent a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény. Valamint a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben szerdán este.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről a kormány dönt, és az időpont ismertté válása után veszti hatályát a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvény kihirdetésével a kormány lehetőséget kap arra, hogy az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján egészségügyi válsághelyzetet rendeljen el. Ez járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik.

hirdetés

Az egészségügyi válsághelyzet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja – írja az MTI.