Ajándék tesztvezetéssel jutalmazták Krisztián teljesítményét

krisztián Fotó: Körös Hírcentrum

Braun Krisztián alternatív járműhajtási technikusként a Szakma Kiváló Tanulója versenyen bejutott az országos döntőbe. Teljesítménye elismeréseként pedig tesztelheti a Renault Zoe elektromos autót.

A Meszlényi-Autó kétnapos tesztvezetésre átadott egy Renault Zoe típusú elektromos hajtású gépjárművet annak a diáknak, aki a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában alternatív járműhajtási technikusként végzett, és a Szakma Kiváló Tanulója országos versenyen bejutott a három legjobb tanuló egyikeként az országos döntőbe.

hirdetés

Braun Krisztián szakmai gyakorlatát a Meszlényi-Autónál végezte, és az ügyvezető igazgató ezzel az ajándék tesztvezetéssel ismeri el a fiatal munkáját. Az átadási ünnepségre június 19-én délelőtt került sor a Meszlényi-Autó telephelyén. A résztvevőket köszöntötte Meszlényi György, a Meszlényi-Autó ügyvezető igazgatója, Mucsi Balázs, a szakképzési centrum főigazgatója, Kiss Mihály, a Trefort-tagiskola igazgatója és Kiss Zoltán, a Meszlényi-Autó műszaki igazgatója.

Nagyon büszkék Krisztián eredményeire

Meszlényi György beszédében kiemelte, Braun Krisztián nagyszerű teljesítményt ért el a megmérettetésen, a döntőre csupán a járványügyi veszélyhelyzet miatt nem kerülhetett sor. Eredményére mind az iskola, mind a cég büszke lehet. Hétfő reggelig használhatja Krisztián az autót abból az apropóból, hogy tanulmányai során is az elektromos hajtású gépjárművek működésében mélyedt el leginkább.

Az ügyvezető igazgató nagyon jónak látja a cég és a centrum kapcsolatát. Több mint harminc tanuló végzi náluk a gyakorlati képzést. Viszonylag alacsony náluk a szakemberek fluktuációja, viszont igyekeznek folyamatosan fejlődni, most alakítanak ki egy új, közel 800 négyzetméteres műhelyt. Ezzel közel 5000 négyzetméteren dolgoznak majd. Gyakorlatilag az autókal kapcsolatos bármilyen problémával igyekeznek foglalkozni. Új munkatársakra mindig szükség van és az együttműködés révén a legjobb képességű diákokat tudják később foglalkoztatni.

Kiss Mihály úgy fogalmazott, mindig öröm egy sikeres tanuló eredményeiről beszámolni. A Szakma Kiváló Tanulója verseny döntőjébe – ebben a számban – összesen három tanuló jutott be. Az igazgató úgy látja, Krisztián megnyerte volna a döntőt. Hiszen az iskolában és a Meszlényi-Autónál is olyan képzést kapott, ami hazánkban párját ritkítja. Az ország bármely tájáról érkeznek szakemberek, ők is megerősítik, hogy ez a kialakult képzési kapcsolat példaértékű. Ezt szeretnék a jövőben is folytatni, bár maga a szakképzés és ez a szakma is változik a következő tanévtől. Kérdésünkre válaszolva megosztotta, annak idején a kapcsolat kialakításakor elsődleges szemponttá vált a gazdaságélénkítés, a jó szakemberek oktatása. Több képzés tekintetében is nagy segítséget jelentett a csabai cég pozitív hozzáállása.

Az elektromos autók kihívást jelentenek

Braun Krisztián családjában, baráti körében is van már autószerelő, talán innen jött a szakma iránti szenvedély. Azonban szeretett volna tovább is lépni a területen, ezért választotta az alternatív járműhajtási ágat. Úgy véli, az elektromos autóké a jövő, ezért több kihívást tartogatnak a hagyományos gépjárműveknél. A Meszlényi-Autóval nagyon meg van elégedve, jó a cég felszereltsége, figyelnek az új technológiákra. Éppen ezért hatékonyan fel tudták készíteni a versenyre is. Az első próbakör után megosztotta, hogy érdekes élmény egy elektromos autót vezetni, korábban nem volt rá lehetősége. A motor hangja például alig hallatszik. A hétvégén Szarvasra viszi el az édesanyját és a barátnőjét, köszönetképpen a támogatásukért.

Mucsi Balázs nagyon elégedett az idei tanév eredményeivel, annak ellenére, hogy sajnos a versenyek döntőit le kellett mondani. Nagyon büszke Krisztán sikereire, főként abból kiindulva, hogy akár Győrhöz, Kecskeméthez viszonyítva Békéscsabán nincsenek óriáscégek. A gyáróriások nagyságrendekkel több forrást invesztálhatnak az oktatásba. Mégis ilyen szép eredményeket tudnak felmutatni a Meszlényi-Autóval közösen.

Kiss Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy az elektromos autókból többféle is megtalálható a piacon. A Zoe tisztán elektromos meghajtású. Mivel ez a konstrukció része a képzésnek, ezért választották ezt a modellt Krisztián számára. Így láthatja ügyféloldalról is a járművet. Általában az első próba után mindenki pozitív élményekkel száll ki egy elektromos autóból. Ma már ezek a gépjárművek nagyon is a jelen részei, de úgy gondolja, a belső égésű motorok is megmaradnak majd a közlekedésben.