Több száz faluban épülhet játszótér és óvodai játszóudvar

óvodafejlesztés, influenza, szolgáltatásokat, Békési, fejlesztési, Kincses, önkormányzatok, játszótér Illusztráció: Pixabay

Lezárultak a Magyar Falu Program óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztésére, valamint közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzésre irányuló pályázati kiírásai.

A koronavírus-járvány ellenére is töretlen volt az önkormányzatok pályázói kedve. Számos hazai kistelepülés adta be kérelmét annak érdekében, hogy megújíthassa óvodáinak udvarait, nyilvános játszótereit. Valamint köztereinek gondozását hatékonyabbá tévő eszközöket vásárolhasson.

hirdetés

A tavalyi évben óvodai játszóudvar fejlesztése alprogramban több mint 600 nyertes pályázatot hirdetett a Miniszterelnökség. Eszközbeszerzés tekintetében pedig több mint 500 támogatott kérelem született. Az eredmények várhatóan 2020-ban is a tavalyihoz hasonlóan alakulnak, a két pályázati kiírásra együttesen 5 milliárd forint áll rendelkezésre.

A Magyar Falu Program kiemelt célja az 5000 fő és ez alatti lakosságszámú települések népességmegtartó erejének növelése, melynek tekintetében az óvodai és bölcsődei intézményfejlesztések és az alapegészségügyi ellátás korszerűsítése a legfontosabb, hiszen ezek a fejlesztések olyan fiatalokat céloznak meg, akik otthonteremtés, gyermekvállalás előtt állnak.

A helyi életminőség javítását célzó különböző pályázati kiírásokra idén eddig több mint 7000 kérelmet adtak be a kistelepülési önkormányzatok és a történelmi egyházak – tájékoztatott a Miniszterelnökség.