Több mint százezer hektáron irtják a héten a szúnyogokat

szúnyogok, szúnyogirtás, szúnyoggyérítés Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt mostanra az ország legnagyobb részén szúnyoginvázió alakult ki. Az ártalmat okozó imágók a nagy melegben rendkívül gyorsan képesek kifejlődni a korábbi esőzések nyomán nagy számban kialakult tenyészőhelyekből.

A Tiszán és mellékfolyóin levonult kisebb árhullám következtében további, kiterjedt élőhelyek keletkeztek, amelyek ideálisak a szúnyogok szaporodásához. Nehezíti a helyzetet, hogy a Tisza árterén az elmúlt év kora nyári időszakában is sok víz volt, ahol az árvízi szúnyogok áttelelni képes tojásai millió szám megtalálhatóak, ezekből tömegével kelhetnek ki a vérszívók.

A szakemberek a szúnyoglárvák elleni védekezés során kezelik az ártereket, ahová légi és földi úton juttatják ki a biológiai irtószert, valamint a granulátumot. Ez a kezelési mód csökkenti a szúnyogok utánpótlását, de a jelentős szúnyogártalom kezeléséhez nem elegendő. A lakott területeken már a kifejlett szúnyogok ellen védekeznek, gépjárműre rögzített meleg ködös vagy ULV berendezésekkel. Előbbi módszert a növényzettel jobban fedett területeken, kisebb forgalmú falvakban alkalmazzák a szakemberek. A meleg ködös technológia rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, zavarhatja a közlekedést, ezért a nagyobb forgalmú területeken, kiemelt nyaralóhelyeken a kevésbé zavaró ULV eljárást kell előnyben részesíteni. A szúnyogok folyamatos utánpótlása, továbbá a településen kívüli, kezeletlen területekről való betelepülésük miatt a legtöbb helyen több kezelésre lesz szükség a szúnyogártalom csökkentéséhez.

Az elmúlt héten biológiai szúnyoglárva-gyérítést végeztek a Tisza csongrád-csanádi szakaszán, Békés megyében a Kőrösök mentén, továbbá a Balaton és a Velencei-tó nádasaiban, a Duna középső, valamint alsó szakaszán. A kifejlett szúnyogok ellen az ország számos területén, több, mint hatvanezer hektáron kellett kezelésekkel fellépni. A kiterjedt szúnyoginvázió miatt a következő napokban teljes kapacitással zajlik az országos szúnyoggyérítési program. A kifejlett szúnyogokat hatvan gépjárműről folyamatosan gyérítik, több mint százezer hektárt kezelnek, ami csaknem négyszázhatvan településen javíthatja a helyzetet. Számos térségben légi és földi lárvagyérítést is végeznek.

A héten a Dél-Dunántúlon Baranya és Somogy megyében, kiemelten a Dráva menti településeken, a Duna mentén a mosonmagyaróvári, a győri, a dunaújvárosi és a szekszárdi régióban, a Tisza-tó településein, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú, Csongrád-Csanád és Békés megye számos településén dolgoznak a szakemberek.

Az erős szúnyogártalom miatt az eddiginél is fontosabb a lakókörnyezetünkben megtalálható mikrotenyészőhelyek felszámolása. Egy vízzel teli virágcserépben, madáritatóban százszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek a jelenlegi meleg időben akár egy hét alatt kifejlődhetnek.

Az OKF honlapján elérhető menetrend alapján, Békés megyében július 6-án este Szarvason, július 9-én Békésszentandráson, Dévaványán, Ecsegfalván, Gyomaendrődön, Körösladányban, Szarvason, Vésztőn, Füzesgyarmaton, Kétegyházán és Okányban gyérítik a vérszívókat, míg július 10-én Bélmegyeren, Körösújfaluban, Szeghalmon, Biharugrán, Körösnagyharsányban, Mezőhegyesen, Tarhoson, Telekgerendáson, Tótkomlóson, illetve Zsadányban lehet számítani a földi, kémiai kezelésre.