A besurranó tolvajok ellen ad tanácsot a rendőrség

veszélyes, Közokirat, Autót, Gyulán, bántalmazták, kaszaperi, Jogosítvány, őzet, Békés, Garázdaság, ittas vezető, pénztárcáját, Határsértőket, közlekedési, Nagykamaráson, rendőrök, Játékkonzolokat, vésztőn, gyermekpornográfia, előállítás, Szarvason, nagykátai, hétvégi, kábelt, Jármű, engedély, Bódult, balesetnél, Garázdaság, Körösladányban, Letartóztatásban, Berúgta, fellökött, Lopás, Kétegyháza, késelt, Betörte, Testi sértés, Dobozon, kerékpáros, ittas, román, család, szombat, Ittasan, Szarvas, Békéscsaba, Mezőberényben, Füzesgyarmat, bántalmazott, mezőkovácsházi, lopott, Elek, rendszám, Gyomaendrőd, Közokirat, ütközött, Mezőhegyesen, távoltartó, kábítószert, mezőgyáni, interneten, jövedéki, fizetés, Mezőberényben, Építőanyagot, zebra, Csanádapácán, Körösladányban, német, Tehervonaton, Okányban, bántalmazott, sértett, Pusztaföldváron, Kaszaperen, kondoroson, kerékpárt, emberölés, határsértő, bűnbanda, vonaton, Nagybánhegyes, lakatlan, végegyházi, parkoló, segédmotor, rendszámot, lengyel, Csárdaszálláson, mentősnek, pénzt, szeghalmi, mezőkovácsházán, Sínek, Battonyán, kevermesen, kevermes, testi sértés, közokirat, Pusztaföldvár, rablás, pénztárcát, sorompó, Végegyházán, pszichoaktív, baleset, férfi, Füzesgyarmaton, határsértőt, biciklis, Nagyszénáson, gyermekeit, Gádoroson, győrújbaráti, Dombiratoson, kábítószer, Kevermesen, Medgyesegyházán, garázdaság, dévaványán, békésen, ukrán, orosházán, Lovaskocsit, Szarvason, elfogás, robbanómotoros, távoltartás, Közokirat, Közlekedés, Testi sértés, mozgáskorlátozott, Megütött, lopás, közokirat, Medgyesegyházán, savval, prostitúció, sarkadi, lopott, francia, rendőrök, gyomaendrődön, Újkígyóson, Csalás, békési, Csorváson, eltűnt, koronavírus, kábítószer, békéscsabai, orosházi, Dobozon, megütötte, rendőrség, gázolajat, békés, hangszertokot, lopott, otthonukban, kevermesen, Őrizetbe, nagyszénáson, Garázdaság, Kétegyházán, Vésztőn, idős, garázdaság, szeghalmon, idős, alkalmi, Muronyban, körözés, önkormányzati, sarkadon, láncra, kétegyházi, szarvason, gyalogost, lányt, magyarbánhegyesen, kerekegyházi, szabálysértés, tótkomlóson, Lopás, rendszámát, jogosítvány, Szeghalmon, ittas, tetris, Gyulán, elfogás, elhajtott, rendőrei, csalás, bélmegyeren, lőkösháza, újkígyóson, azonosító, police, bűnügy, rendőrség, őrizetbe, fehér, békéscsabán, közlekedési, tótkomlóson Fotó: Pixabay

A rendőrség a nyári időszakban jellemző bűncselekménytípusra hívja fel a figyelmet. Igaz a mondás, miszerint alkalom szüli a tolvajt, de az, hogy ezt az alkalmat megteremjük-e, már a mi döntésünk. Körültekintéssel, odafigyeléssel elkerülhető a sértetté válás bosszúsága.

 

hirdetés

A besurranó tolvajok többnyire a nyitva hagyott ajtón mennek be az ingatlanba, így a nyílászárók védelme a legfontosabb. Kellő odafigyelés mellett alkalmazzunk Magyar Biztosítók Szövetsége által minősített mechanikai (pl.: lánc, rács stb.), elektronikai biztonságtechnikai eszközöket, de egy házőrző kutya is hasznos lehet.

A betörések elleni védelem egyrészt jelzi az elkövetők számára, hogy nem lesz könnyű dolga, tehát megelőzési funkciója van. Másrészt feltartja a tolvajt, esetenként olyan hosszú időre, ami már elegendő arra, hogy leleplezzék, tetten érjék őt.

Javasolják a védelmi eszközökön túl az alábbi tanácsokat betartani:

  • Otthon tartózkodáskor, napközben is zárja be a kertkaput, a bejárati ajtót, mert nem biztos, hogy észreveszi a hívatlan látogatót. Miközben a szobában tévézik, pihen, tesz-vesz, a besurranó tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeit.
  • Ha csak rövid időre hagyja el lakását, házát, például kimegy a kertbe, vendégeit kíséri ki, vagy éppen ismerőseivel vált pár szót az udvaron, akkor is mindig zárja be az ajtókat (pl.: terasz-, hátsó-, vagy garázsajtót) és ablakokat (még a fürdőszobai, vagy mellékhelyiségen lévőket is).
  • Az ingatlan szellőztetésekor is legyen óvatos! Felügyelet nélkül ne hagyja tárva-nyitva földszinti, emeleti függőfolyosóra nyíló lakása vagy kertes háza ajtajait, ablakait! Ellenkező esetben az elkövető egy pillanat alatt bejuthat az ingatlanba és mindent visz, ami könnyen mozdítható.
  • Bűncselekmény észlelésekor a legrövidebb időn belül értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon, közölve a szükséges információkat (pl. személyleírás, menekülés iránya, eszköze, mit vitt el stb.)! A helyszínt hagyja érintetlenül, ha mégis történt bármilyen változtatás, azt jelezze a kiérkező rendőröknek.

A tetten ért elkövetőt bárki elfoghatja, és a rendőrség kiérkezéséig a helyszínen visszatarthatja. Ennek lehetőségét azonban adott helyzetet mérlegelve kell dönteni. Ne keveredjen a betörővel dulakodásba, mert nem tudhatja, milyen agresszív reakciót válthat ki belőle az ellenkezés. Tettenérés esetén a lehető leghamarabb kérjen segítséget elsősorban a rendőrségtől, de hangos kiabálására akár a szomszédok is felfigyelhetnek és tudnak segíteni – tájékoztatott a Police.hu.