A Munkácsy Múzeum is bemutatkozott a pályaorientációs táborban

Munkácsy Fotó: Salamon Edina

A Munkácsy Mihály Múzeum a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve, rendhagyó múzeumi rendezvényt tartott a pályaorientációs tábor résztvevői számára. Az esemény egyben műhelygyakorlatként valósult meg, a megyei módszertani-központi feladatellátás keretében.

A Múzeumi szakmák közelről – Pályaorientációs ismertető című rendezvényen a múzeum munkatársai mutatkoztak be. Váncsa Klára ökológus a természettudományi gyűjteményen keresztül mutatta be munkáját, valamint kitért arra a kérdésre is, hogyan lehet valakiből biológus egy muzeális intézménynél. Medgyesi Pál régész előadása az ásatások világába invitálta a hallgatóságot. A fiatalok átfogó képet kaptak a régész munkájáról, amely nem csak a terepmunkára, hanem a szakmai dokumentációra is kitért.

hirdetés

A múzeum helytörténeti sajátosságait, a történész látható és háttérben zajló munkáját Szakál Veronika történész által ismerték meg a diákok. Az intézmény múzeumpedagógiai koncepcióját Mire jó a múzeumpedagógus? Avagy a múzeum játékos oldala címmel Nagy Anikó közművelődési munkatárs mutatta be. A rendezvényt Szakál Veronika történész tárlatvezetése zárta, az Egyszer volt sosem volt… békéscsabai épületek című kiállításban.

A résztvevők a megye különböző településeiről érkeztek, hogy megismerjék a múzeumban folyó munkák sokszínűségét. A műhelygyakorlat a múzeumi szakemberek számára is hasznos volt, hiszen a múzeumok és az oktatási intézmények kapcsolatának erősítéséhez kaptak jól adaptálható ötleteket – tájékoztatott a múzeum honlapján Nagy Anikó.