718 kistelepülésen újulnak meg az utak és a járdák

járdák, magyar falu, közlekedésfejlesztési Kiemelt kép illusztráció!

Utak és járdák építésére és felújítására 718 kistelepülési önkormányzat nyert összesen 10 milliárd forintot a Magyar Falu Program keretében. A kormány 481 darab, önkormányzati tulajdonban lévő út- és hídépítésről, illetve felújításról szóló pályázatot támogatott. Járdák felújításához és építéséhez 237 kistelepülés kapott segítséget.

A Magyar Falu Program kiemelt célja az 5000 lélekszám alatti települések népességmegtartó erejének növelése. A program keretében a helyi életminőség javítását célzó pályázati kiírásokra idén eddig közel 8000 kérelmet adtak be a kistelepülési önkormányzatok és a történelmi egyházak. A még le nem zárult felhívások esetén a települések pályázhatnak orvosi szolgálati lakások fejlesztésére, tanya- és falugondnoki buszok beszerzésére és a Falusi Civil Alap forrásaira is.

hirdetés

A Magyar Falu Programnak köszönhetően a tavalyi évben összesen mintegy 150 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhatott meg a hazai kistelepüléseken. 2020-ban pedig megközelítőleg 170 milliárd forint támogatást biztosít a kormány a falvakban élők életkörülményeinek javítására.

A forrásból több Békés megyei település is részesül. A nyertesek listája elérhető a kormany.hu honlapon – tájékoztatott a Miniszterelnökség.