Hősként ünnepelték az újkígyósi buszsofőrt, Tóth Angélát

durrdefekt, hős, buszsofőr, Újkígyós Fotó: Botos Mónika / Facebook

Tóth Angéla, aki öt éve buszsofőrként dolgozik, nem is sejthette, hogy a ma reggel kicsit más lesz mint a többi. Durrdefektet kapott az Újkígyósról Békéscsabára tartó járat, nem kis ijedtséget kiváltva az utasokból és a sofőrből egyaránt.

Szerda reggel 6 óra 40 perckor indult Újkígyósról Békéscsabára az a helyközi járat, amely a megyeszékhely közelében a jobb első keréken durrdefektet kapott. A C80-as Ikarus buszon ekkor körülbelül 50-en utaztak, Angéla – betartva a sebességhatárt -, körülbelül 60 km/h-val hajtott.

hirdetés

„Olyan volt, mintha az életemért fogtam volna a kormányt” – mesélte portálunknak Angéla, aki hozzátette: érezte, hogy a busz megindult volna jobbra, amikor megtörtént a baj, de az úton tudta tartani a járművet. „Miután megállt a busz, remegő kézzel szálltam ki, hogy kívülről is megnézzem, mi történt. Hála Istennek, senki nem sérült meg. Az utasok megtapsoltak, majdnem elsírtam magam” – fogalmazott.

Az utasok közül többen köszönetüket fejezték ki a közösségi oldalon, hősként emlegetik. Az egyik bejegyzésben azt írják: „minden túlzás nélkül, a ma reggeli út akár tragédiával is végződhetett volna!”

Angéla öt éve buszsofőr, előtte kamiont vezetett. Mint elmondta, szerencsésnek érzi magát, hogy eddig még csak hasonló sem történt vele. A kollégái szintén megdicsérték, akik szerint akár nagyobb baj is történhetett volna, ha Angéla nem kezelte volna higgadtan a kialakult helyzetet.

Székely Gyula, a Vezetéstechnika Bt. tulajdonosa kérdésünkre elmondta: általánosságban, ha durrdefektet kapunk, hagyni kell motorfékkel “kigurulni” a járművet és tilos fékezni. Ha féket használunk, ráterheljük a sérült kerékre a fékezéskor keletkezett erőt, ami által megnő a perdítő nyomaték és könnyedén letérhetünk az útról, vagy a szemközti sávba csúszunk. A motorféknek köszönhetően a jármű lassulni fog, mindeközben próbáljuk egyenesen tartani a kormányt, amíg meg nem állunk.

A ma reggel történt balesetet követően az utasokért tartalék buszt küldtek, a defektes járműhöz autómentő érkezett és kicserélték a kereket, majd “a saját lábán” jutott el a volántelepre.

 

Ez is érdekelheti: