Légszennyezettségi mérőállomást telepítenek Békéscsabán

füst, kémény

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. partnerként vesz részt a HungAIRy LIFE integrált projektben, amely a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával valósul meg.

hirdetés

Békéscsabán jelenleg nem működik automata mérőállomás, ezért a levegőminőség állapotának vizsgálatát 4×2 hetes szabványos mérésekkel végezték el a Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda Kft. mobil mérőállomásának segítségével. A mobil mérőállomás helyét az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársának közreműködésével jelölték ki, amelynek eredményeként Békéscsabán a Jaminai Rendelőintézet udvarán helyezték el a mérőállomást. Ezzel párhuzamosan a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal munkatársai is időszakos méréseket végeztek a Lencsési lakótelep városrészen is.

hirdetés

A HungAIRy integrált projekt keretében megvalósuló – évszakonkénti – 4×2 hetes mérések befejeződtek és 2020. július 2-án az OMSZ szakembereinek közreműködésével megtekintésre kerültek az automata mérőállomás lehetséges helyszínei, valamint felmérték a helyszínek környezetét is. A helyszínek megtekintése, valamint a felmérések alapján kerül sor az állomás végleges helyszínének a kijelölésére, ahol a mérőállomás elhelyezésre kerül.

A helyszín kijelölését követően megkezdődik a mérőállomás beszerzésére vonatkozó eljárás dokumentációjának az összeállítása, melynek eredményes befejezése után Békéscsabán egy állandó mérőállomást telepítenek. Az új mérőállomás megépülését követően a város is csatlakozik az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózathoz, valamint a fenti akció eredményeként elkészülhet Magyarország levegőminőségének széleskörű áttekintése, különös tekintettel a nagyobb településekre.

hirdetés