Herczeg Tamás: Ma egy modern városban elengedhetetlen a fejlett infrastruktúra

modern Fotó: Körös Hírcentrum

Két, a Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztésről adtak tájékoztatást a napokban a békéscsabai Polgármesteri Hivatal Dísztermében.

hirdetés

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Szarvas Péter polgármester és Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója a Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása, valamint a Békéscsaba meglévő iparterületeinek kiszolgálása komplex infrastrukturális fejlesztésekkel című projektekről adtak hírt.

hirdetés

Elsőként Herczeg Tamás köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzet ellenére a Modern Városok Program négy-öt éve megálmodott elképzelései nem fognak változni. Ma a modern, élhető város alapfeltétele a megfelelő infrastruktúra. Mind a kerékpárutak, mind az ipari park fejlesztése ezt a célt szolgálja.

Szarvas Péter arra emlékeztetett, hogy négy éve járt Békéscsabán Orbán Viktor miniszterelnök aláírni az MVP-megállapodást. Ezután többen úgy vélték, hogy egy Sportok Háza- vagy kerékpárút-fejlesztés gyorsan el fog készülni. Pedig minden projekt megvalósulása hosszú időbe kerül, de már látszik a haladás. Sokszor szkeptikusak a békéscsabaiak, nehezen hiszik el, hogy fejlődhet a város ilyen léptékkel.

Fotó: Körös Hírcentrum

Mivel a lakosság közel harmada rendszeresen kerékpározik, egyértelmű volt az ezt elősegítő fejlesztés. A munkaterület-átadások megtörténtek, hamarosan elindul a projekthez kapcsolódó munka. A kerékpárút nyomvonala a turisztikai szempontból jelentős Wenckheim család építészeti hagyatékát köti össze, melyek közül a szabadkígyósi, pósteleki és gerlai kastélyt érinti és elérhetővé válik a dobozi Wenckheim családi ág épített öröksége is. Békéscsaba belvárosán keresztül haladva megismerhető a Munkácsy Mihály örökségét ápoló és bemutató Munkácsy-negyed, a Munkácsy Emlékház gyűjteménye kulturális vonatkozásában gazdagítja az útvonalat. A projekt teljes költsége 2.259.814.000,- Ft, száz százalékban hazai forrásból.

A projekt keretében egy könyv összeállítására is sor került. A kötetet Ando György mutatta be, elárulva, hogy rengeteg kastély van a megyében, mind tele titkokkal. Mondhatni kastélynagyhatalom vagyunk az országban. A Múltidéző Wenckheim kastélytúra című alkotás által a Harruckernek és a Wenckheimek történetét ismerheti meg az olvasó.

A város összes jelentős ipari területét érinti a beruházás

A projekt elsősorban a csabai iparterületek infrastrukturális fejlesztését szolgálja, ezen kívül csapadékelvezetési problémát old meg, parkolási lehetőséget bővít és emeli a közlekedésbiztonság szintjét. A teljes projekt célja olyan közterületi infrastrukturális fejlesztések megvalósítása a városi iparterületekhez kapcsolódva, melyek a helyi vállalkozások, az ott dolgozó munkavállalók és a város lakóinak érdekeit, komfortérzetének növekedését egyaránt szolgálják.

A projekt keretében épülnek kerékpárutak, csapadékvíz, ívó- és szennyvízvezetékek, közvilágítást javító, parkolást és gyalogosforgalom biztonságát segítő beruházások, érintve a város összes jelentős ipari területét, egyben a városi infrastruktúra bővítését, megújítását eredményezve. Az előttünk álló két évben megvalósuló 12 projektelem közül 6 elsősorban a kerékpárút-hálózat azon elemeinek felújítását vagy kiegészítését célozza, amelyek a lakóövezeteket az iparterületekkel kötik össze. Ebből négy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) felhívásaival is összhangba hozható.

Az iparterületek kerékpárúton történő biztonságos megközelíthetősége elsősorban a dolgozók, a helyben működő vállalkozások és természetesen az önkormányzat számára is alapvető fontosságú. A hat útfejlesztési projekten túl a program magában foglal további hat közterületen megvalósítandó infrastrukturális fejlesztést is. Ezek az itt működő vállalkozások magasabb szintű kiszolgálását eredményezik. Két projektelem a csapadékvíz-elvezetés égető problémáit hivatott megoldani, kettő a parkolási lehetőségeket bővíti, egy pedig a közlekedésbiztonság szintjét emeli. További egy projektelem a Csanádapácai út mentén található iparterületek komplex kiszolgálását segíti elő, ahol víz-, szennyvíz és a közvilágítási hálózat fejlesztése a cél.

hirdetés