Tudnivalók a babaváró támogatáshoz szükséges biztosítási idő igazolásáról

India, koraszülött, afrikai, gyerek, védőnők, babaváró Illusztráció: Pixabay

A lakáscélú állami támogatások körében igényelhető babaváró támogatás igénybevételének elengedhetetlen feltétele, hogy legalább az egyik házasfél minimum 3 éve folyamatosan biztosított legyen.

hirdetés

A biztosítás folyamatosnak tekinthető, ha abban legfeljebb 30 nap megszakítás van. Lényeges, hogy a kérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak aktív keresőtevékenységen alapuló biztosításnak kell lennie. Például munkaviszony, egyéni vállalkozói, társas vállalkozói jogviszony. Amennyiben a kérelmező ez idő alatt más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott, úgy az egészségbiztosítási nyilvántartásában szereplő magyar biztosítási feltételnek csak a kérelem benyújtását megelőző 90 napos időtartamra nézve kell fennállnia.

hirdetés

A közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő egy évet meghaladó része nem számítható be az előírt 3 éves folyamatos biztosításba. A támogatás igényléséhez szükséges igazolást a lakóhely szerinti egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró kormányhivatal adja ki.

A hatósági bizonyítvány igénylése történhet személyesen, e-Papír szolgáltatáson keresztül, illetve postai úton is feladható az igénylőlap. Az igazolással kapcsolatos tudnivalókról érdeklődhet az epszsz@bekes.gov.hu email címen, a 66/444-522-es telefonszámon, vagy Békéscsabán, a Luther u. 3. sz. alatti egészségbiztosítási ügyfélszolgálaton – írja a bekesijarasok.hu.

hirdetés