Az anyatejjel való szoptatás az anya és a csecsemő egészségét is védi

húsvét, szoptatás, szülészetét, gyermek, családbarát Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Pixabay

Augusztus 3-án kezdődött az anyatejjel való szoptatás hete, amikor szerte a világon az egyik legjobb befektetésre hívják fel a figyelmet a csecsemők érdekében. A szoptatásbarát társadalom létrejöttének elősegítésére szeptember elején Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére.

hirdetés

Az EMMI szakmai irányelve a csecsemők és kisgyermekek optimális táplálásáról megegyezik az Egészségügyi Világszervezet és az Egyesült Nemzetek Szervezete Gyermekalapja ajánlásaival, mely az élet első hat hónapjában az egészséges csecsemőknél kizárólagos anyatejes táplálást javasol.

A szoptatás az anyánál növeli a következő teherbeesésig eltelő időt. Csökkenti az emlő- és petefészekrák kockázatát, és csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. A szoptatott gyermeknél pedig segíti a fertőző betegségek leküzdését. Csökkenti a hasmenés előfordulását és súlyosságát, csökkenti a légzőszervi fertőzések és az akut középfülgyulladás előfordulását. Megelőzi a fogszuvasodást, valamint a harapási rendellenességeket. Pozitívan hat az értelmi és érzelmi fejlődésre, a kötődés kialakulására. A szoptatás segítéséhez magas szintű, egyetemi szervezésű oktatásban részesülnek a szakdolgozók és az orvosok, illetve ingyenes laktációs tanácsadó képzést is biztosítanak.

Szeretnék, ha a szülés pozitív tapasztalat lenne az édesanyáknak. Ennek érdekében országos szinten is elérhetővé teszik a családbarát, családközpontú szülészeti ellátást. Ennek középpontjában a baba-anya-apa egysége áll. A családbarát szemléletnek megfelelő infrastruktúra megteremtésére, fejlesztésére tavaly 6 359 210 000 Ft-tal támogatott a kormány 50 szülészeti osztályt és 14 Perinatális Intenzív Centrumot.

További 3,4 Mrd Ft összegben pedig számos intézményben megteremtették a családközpontú (AnyaBaba-Család) szülészeti ellátás feltételeit. Ezek magukban foglalják az anyatejgyűjtő állomások fejlesztését illetve a várandós és a szülés körüli időszak pszichés támogatásának segítését is. Emellett 2021. július 1-től a csecsemőgondozási díj mértékét is megemelik a jelenlegi 70%-ról az édesanya teljes fizetésének mértékére – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

hirdetés