Folyamatos a parlagfű elleni védekezés hatósági ellenőrzése Békésben

parlagfű Fotó: Pixabay

A Békés Megyei Kormányhivatal munkatársai idén eddig 53 munkanap alatt 100 ezer hektáron ellenőrizték a parlagfű elleni védekezést. Tizenöt foltban mintegy 9 hektár gyomnövénnyel fertőzött területet tártak fel, örömteli, hogy ez elmarad a korábbi évek átlagos adataitól.

hirdetés

Fontos változás, hogy 2019-től az ingatlantulajdonos/földhasználó immár egész évben köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni. Ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Ez alapján türelmi idő már nincs, egész évben gondoskodni kell a gyomnövény elleni védekezésről. A kötelezettség betartását helyszíni ellenőrzés keretében külterületen az illetékes kormányhivatal, belterületen a jegyző végzi.

hirdetés

A megfelelő védekezés elmulasztása esetén a növényvédelmi bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Mértéke az ingatlan elhelyezkedésétől, a terület nagyságától és a fertőzöttség szintjétől függ. A bírság kiszabása kötelező, felmentés nem adható. A jogszabály alapján meghatározott esetekben közérdekű védekezést (kaszálás) kell elrendelni. Ennek költsége ugyancsak a védekezést elmulasztó földhasználót terheli.

A parlagfű-mentesítés nemcsak a gyomnövény mezőgazdasági, nemzetgazdasági kártétele miatt fontos, hanem azért is, mert pollenje a lakosság mintegy 20 százalékánál egészségügyi problémát, allergiát okoz. Az allergia hazánkban a negyedik legelterjedtebb nem fertőző betegség, jelentősen befolyásolja a mindennapi életvitelt, csökkenti a teljesítőképességet.

A parlagfű elleni küzdelem így mindannyiunk közös ügye, ezért kérik, aki parlagfűvel szennyezett területet észlel, bejelentését tegye meg e-mailben, vagy használhatja a Parlagfű Bejelentő Rendszert. A rendszer a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) oldaláról, a https://pbr.nebih.gov.hu címen közvetlenül elérhető. A Békés Megyei Kormányhivatal továbbá kéri a földhasználókat, termőföld tulajdonosokat, hogy a jogszabályokban meghatározott kötelezettségeiknek tegyenek eleget, az időszerű talaj- és növényápolási, növényvédelmi munkákat végezzék el, a területeiket tartsák gyommentesen – írja a bekesijarasok.hu.

hirdetés