A mikrovilág csodáit mutatja be az új kiállítás

mikrovilág Fotó: Nagy Éva

A mikrovilág csodái címmel nyílt meg Ujvári Zsolt természetfotós, biológus lenyűgöző fényképeiből a Munkácsy Mihály Múzeum legújabb időszaki kiállítása augusztus 12-én.

Ki hallott már a gömböcugrókákról, vagy a villás gömböcökről, esetleg a sünbogárról? Többek között a gombostű fejénél kisebb tartományban élők elvarázsolt világát tárja elénk a tárlat. Maga a kiállítás nem csupán a természetfotók bemutatására szorítkozik, habár Ujvári Zsolt fényképei önmagukban is különlegesek és elkápráztatóak. Hanem azáltal, hogy leírásokat is mellékel a fotóihoz, az ismeretterjesztés új dimenzióit nyitja meg előttünk. A látogató egyszerre nézheti a fotót, olvashatja a fotós által írt szöveget, mindeközben a rajongók „kommentjeibe”, vagyis hozzászólásaiba is bepillantást nyerhet. A tárlat kapocs a hagyományos múzeumi térben zajló természetfotós bemutatkozás és a virtuális tér kínálta lehetőségek között.

hirdetés

A szakember a Zsolt Ujvari Nature Photography című Facebook oldalán osztja meg az általa készített lélegzetelállító fotókat. Itt nem a klasszikus értelemben vett természetfotók fogadják a rajongókat szinte napi rendszerességgel, hanem egy egészen hihetetlen világ tárul fel előttünk, amelyből most a békéscsabai közönség is ízelítőt kaphat.

A nagy érdeklődéssel kísért megnyitó rendezvényen házigazdaként Medgyesi Pál múzeumigazgató-helyettes és Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. A kiállítást Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember nyitotta meg. Az esemény jó hangulatáról a Pupa Trupa együttes gondoskodott.

A Váncsa Klára ökológus, természettudományos munkatárs által rendezett tárlat üde színfoltként jelenik meg a Munkácsy Mihály Múzeum kiállításai sorában. Az anyag 2020. november 15-ig a múzeum Konferenciatermében tekinthetik meg az érdeklődők – tájékoztatott honlapján az intézmény.