A román rendőrség több mint 8000 tonna nem megfelelően tárolt ammónium-nitrátot foglalt le

gyár, ammónium-nitrát, Románia Kiemelt képünk illusztráció!

A romániai országos rendőr-főkapitányság közölte, hogy az elmúlt három napban ellenőrizte a műtrágyával kereskedő cégeket, és több mint 8000 tonna nem megfelelően tárolt ammónium-nitrátot foglalt le.

Az ellenőrzésre azután került sor, hogy Bejrútban mintegy 180 személy halálát és óriási kárt okozott 2700 tonna hasonló anyag múlt heti robbanása. A rendőrség közölte: 51 kereskedelmi társaságot ellenőrzött, és 11 esetben állapította meg a szabályok megszegését. Az ellenőrzések nyomán 8453 tonna ammónium-nitrátot foglalt le. A legnagyobb mennyiséget, közel ötezer tonnát a Konstanca melletti agigeai kikötőben foglalta le egy olyan cég raktáraiból, amely nem rendelkezett engedéllyel az ammónium-nitráttal való kereskedéshez.

hirdetés

A libanoni tragédia után a romániai tengeri kikötők igazgatósága közölte, hogy a konstancai kikötőben jelenleg közel 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak. Ez csaknem tízszerese annak a mennyiségnek, amely Bejrútban felrobbant. Az igazgatóság azt is közölte, hogy a jelenleg tárolt mennyiség átlagosnak mondható. Az év eleje óta több mint 87 ezer tonna ammónium-nitrátot rakodtak Konstancán tengeri és folyami hajókba.

Az ammónium-nitrát alapú műtrágyát gyártó marosvásárhelyi Azomures társaság közleményben tudatta, hogy a gyár területén nem tárolnak nagy mennyiségű műtrágyát. A terméket a gyártás után azonnal értékesítik, és elszállítják. Mind a kikötők igazgatósága, mind az Azomures társaság azt közölte, hogy az ammónium-nitrát nem jelent veszélyt, ha az európai uniós előírásoknak megfelelően szállítják, tárolják és használják fel.

Ludovic Orban miniszterelnök egy pénteki rendezvényen újságírói kérdésre elmondta: a konstancai kikötőben tárolt műtrágya kereskedelmi szerződés tárgyát képezi, és csak addig tartják ott, amíg hajóra nem rakhatják. Hozzátette: mind a belügyminisztériumtól, mind a katasztrófavédelemtől tájékoztatást kért, és arról biztosították, hogy mindent megtettek a biztonság garantálásának érdekében.

MTI