Romániában még mindig gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány

Romániába, Németországban, Ausztriában, szlovéniában, koronavírus, ausztria, Románia Fotó: MTI/Veres Nándor (archív)

Romániában még mindig gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány: a pénteki jelentés szerint egy nap alatt újabb 1415 embernél mutatták ki a fertőzést, ami 15 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát.

A stratégiai kommunikációs törzs kimutatása szerint újabb 44 koronavírusos beteg halt meg az utóbbi 24 órában, ezzel meghaladta a 2900-at a járvány romániai áldozatainak száma. A járvány kezdete óta 68 ezer fertőzést azonosítottak Romániában, közülük több mint 33 ezren jelenleg is vírushordozók. Az ismert aktív esetek közül továbbra is több mint 7400-an vannak kórházban, közülük 473-an intenzív terápiára szorulnak.

hirdetés

A G4Media hírportál pénteken ismertette az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi összegzését, amelyből kiderül, hogy az Európai Unión belül lakosságarányosan jelenleg  Romániában a legmagasabb a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható elhalálozási ráta és a pozitív koronavírus-tesztek aránya.

Az ECDC honlapján elérhető legfrissebb adatok szerint az utóbbi két hétben Romániában minden egymillió lakosra 29 koronavírus-haláleset jutott, ami több mint hétszerese az európai uniós átlagnak. Az ECDC legutóbbi összegzése szerint – amely az augusztus 2-ig felvett adatokon alapult – Romániában volt a legmagasabb, 6,2 százalékos a pozitívnak bizonyuló koronavírus-tesztek aránya, ami több mint négyszerese az uniós átlagnak.

Szintén körülbelül négyszerese az uniós átlagnak a romániai új esetek lakosságarányos rátája: az utóbbi 14 napon az egymillió lakosra jutó újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 878 volt Romániában, ennél magasabb (egymillió lakosra számolt) fertőzési rátát csak Luxemburgból (1225) és Spanyolországból (1100) jelentettek. (MTI)

 

Ez is érdekelheti: