Elindult hazánk egyetlen hibrid módon működő (szél)malma

hibrid Fotó: MTI/Sóki Tamás

Beindították Magyarország egyetlen hibrid szélmalmát a Bács-Kiskun megyei Felsőszentivánon. Egy 214 millió forintos, TOP-os pályázatnak köszönhetően a településen újraépítették a malmot, amely mostantól őrölni is tud, valamint egész évben látogatható.

hirdetés

Magyarország egyetlen működő szélmalmát most építtette újra a település vezetése, miután 2010-ben egy nagy esőzés teljesen tönkretette. Az építményt egy TOP-os pályázat során tudták helyreállítani. A munkálatokhoz a település szakemberei is hozzájárultak.

hirdetés

Bár lassan, de beindították a szerkezetet, amely valódi kuriózumnak számít, mivel ez egy hibrid malom, széllel és villannyal is működik. “Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy helyi ácsmester, helyi szobafestő, helyi kőműves, helyi mérnökember, helyi felelősműszaki vezető, helyi villanyszerelő, helyi bádogos, helyi informatikus is dolgozott a felújításon. Helyi szaktudás járult hozzá, hogy ez a beruházás megvalósulhasson. Így ne csak szimbolikusan, hanem valóban a szentivániaké lehessen a malom” – mondta Vörös Szilárd, a település polgármestere.

Dr. Márton László erdélyi malomépítő, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnökségi tagja elmondta itt akár teljes kiőrlésű liszt is készülhet koptatott búzából. Ebben a malomban ugyanis koptató is van. “A szélmalom segítségével a gazdák a régi hagyományainkat eleveníthetik fel” – emelte ki a rendezvényen Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. “Minden gazda büszke arra, ha a saját búzájából készült lisztből készült termékekkel tudja megkínálni a vendégeit. Itt megvan erre a lehetőség. Míg egy nagyobb malomban a saját búzájából nem tud lisztet visszakérni, mert a technológia miatt nagyobb mennyiség kellene hozzá, innen a tiszta, saját búzájából tud lisztet hazavinni és kenyeret, péksüteményt sütni a vendégeinek.”

Az őrlőkövet nem fedték be, hogy a vendégek is lássák, hogyan is működik a szerkezet. A 19. századi technológia a mai kor minőségében és eszközeivel kivitelezve, egy nagyszerű turisztikai attrakciót eredményezett a bunyevác településen – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

hirdetés