Átadták a Sarkadi Járási Hivatal új épületszárnyát

Sarkadi Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal

A kiegyezés óta a legnagyobb közigazgatási reform zajlott Magyarországon 2010 és 2020 között a kormányhivatalok felállításával, a járási hivatali rendszer újbóli életre hívásával, valamint a kormányablakok létrehozásával – hangsúlyozta dr. György István. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kifejtette: a megvalósított beruházásnak köszönhetően integrált járási hivatal született Sarkadon.

hirdetés

Ma Magyarországon 304 kormányablak működik. A kormányablakok a legközvetlenebb kapcsolatot jelentik a kormányzat és az állampolgárok között. Az emberek elsődlegesen és leginkább itt találkoznak az állammal. Az új, egységes ügyfélszolgálati rendszernek köszönhetően az elmúlt években leegyszerűsödött az ügyintézés. így egy helyen, egy ablaknál intézhetik ügyeiket az emberek – nyomatékosította dr. György István.

hirdetés

A korszerűsítésnek és a bürokráciacsökkentésnek köszönhetően a közigazgatás bebizonyította, hogy hatékonyan, gyorsan tud reagálni a feladatokra, kihívásokra. Örömteli az is, hogy elkötelezett, szakmailag felkészült, az emberek problémáira érzékenyen reagáló kollégák dolgoznak a kormányhivatalokban, járási hivatalokban – tette hozzá az államtitkár. Megköszönte a kormánytisztviselők koronavírus-járvány idején tanúsított helytállását, munkavégzését. Erre utalva úgy fogalmazott: nehéz időszak van mögöttünk és nehéz időszak előtt állunk. De fegyelmezettséggel, jó hozzáállással, emberséggel úrrá tudunk lenni a kihívásokon.

A határon túlról is érkeznek a sarkadi hivatalba

Örömteli számunkra, hogy egy újabb megvalósult beruházás ünnepélyes átadásán vehetünk részt éppen itt Sarkadon. Hiszen – túlzás nélkül mondhatni –, hogy határmentiségéből adódóan stratégiai és nemzetpolitikai fontosságú a Sarkadi járás. Mert a mai Magyarországon Sarkad ugyan egy határközeli kisváros, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a trianoni csonkítást megelőzőn az ország közepén feküdt, a nemzet szívében lüktetett. Arany János bölcsőjét innen jó 20 kilométerre, Sarkad testvérvárosában Nagyszalontán ringatta a dajka. A járásban lévő Geszt hazánk egyetlen olyan települése, amely Tisza Kálmán és gróf Tisza István személyében három ízben két miniszterelnököt is adott a magyar honnak – emelte ki köszöntőjében dr. Takács Árpád.

Ennek fényében még inkább érthető, hogy nemcsak a járásban élők, de a határon túli magyarság szemszögéből is kiemelt jelentőséggel bír a Sarkadi Járási Hivatal fejlesztése. Hiszen már eddig is több mint 20 ezer székelyföldi, erdélyi és partiumi nemzettestvérünk fordult meg itt a kormányablakban. Minden bizonnyal e felismerés és az országhatárokon átívelő nemzetegyesítés gondolata is vezérelte Magyarország Kormányát, amikor áldását adta a Sarkadi Járási Hivatal bővítésére – hangsúlyozta a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

Mi valamennyien a fejlődő, gyarapodó, erősödő Békés megyében hiszünk. Ezért dolgozunk, és azt is tudjuk, hogy a megye népességmegtartó képessége a képességmegtartó népességen múlik – tette hozzá. Majd arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy e gondolatiság jegyében az épület homlokzatán a magyar, a székely és a sarkadi zászló is helyet kapott.

A kormány nagyot álmodott, amikor a közigazgatás korszerűsítéséről döntött, de az elmúlt időszak bebizonyította ennek megalapozottságát, létjogosultságát – fogalmazott dr. Kovács József országgyűlési képviselő. A kormányhivatalnak, illetve a védekezésben résztvevő valamennyi szervezetnek köszönetet mondott a koronavírus-járvány idején elvégzett áldozatos munkáért. Azt kérte, hogy a kormánytisztviselők továbbra ugyanilyen alázattal, szakmai igényességgel, empátiával szolgálják az állampolgárokat. Az ünnepélyes szalagátvágást követően dr. Mokán István sarkadi polgármester mondott pohárköszöntőt.

Ötszáznyolcvanhárommilliós fejlesztés valósult meg

Ötszáznyolcvanhárommillió forint hazai forrás felhasználásával új épületszárnnyal bővült a Sarkadi Járási Hivatal épülete. A megvalósított fejlesztésnek köszönhetőn megszűnt a hivatal korábbi széttagoltsága. A továbbiakban egy helyszínen, a Szent István tér 7. alatt, a XXI. század kívánalmainak mindenben megfelelő, korszerű épületben intézhetik ügyeiket a betérő állampolgárok, ügyfelek.

Az állam 2017-ben vásárolta meg a járási hivatal székhelyépületeként funkcionáló Szent István tér 7. szám alatti ingatlannal határos, Veress Ferenc utca 2. szám alatti telket. Így nyílt lehetőség a beruházás megvalósítására. A telekegyesítést követően létrejött 3.472 négyzetméter alapterületű telken tavaly március 21-én kezdődött el az építkezés. Idén március 5-én fejezték be a munkálatokat.

A beruházás során részben megújult a már meglévő, 713 négyzetméter alapterületű, korábban több ütemben fejlesztett székhelyépület is. Itt az emeleti tárgyaló helyén új irodák, irattár született. Az épületrészt folyosóval kötötték össze a most megépült 1.352 négyzetméter alapterületű új szárnnyal. Az új épületszárnyban 21 iroda, 84 személy befogadására alkalmas konferenciaterem, 3 tárgyaló, négy új vizesblokk, teakonyha és a mozgáskorlátozottak ügyintézését is lehetővé tevő személyfelvonó is helyt kapott.

A fejlesztést követően egy 2.065 négyzetméter alapterületű, korszerű közigazgatási centrum jött létre. Így immáron a Szent István tér 7. szám alatti épületben működik a teljes járási hivatal. Ide költözött a Veress Sándor utcáról a gyámhivatal, a Szent István tér 24/2. alól a foglalkoztatási osztály is. Az épületegyüttesben kaptak helyet az építésügyi osztály munkatársai is. Az udvaron további tizennégy parkolót alakítottak ki, megépült az utcafronti és az udvari kerítés, illetve a csapadékvíz elvezető rendszer is.

A Sarkadi Járási Hivatal bővítését lehetővé tevő Veress Ferenc utcai ingatlan megvásárlására és az ott lévő épület bontására az állam 12.000.000 forintot, az új épületszárny megvalósítására – szintén hazai forrásból – a kormány 583.500.000 forintot biztosított – tájékoztatott a bekesijarasok.hu.

hirdetés