Scholtz Endre: Aki későn érő típus, később érettségizik le és szerez szakmát

Bencsik, scholtz, pannon Fotó: Körös Hírcentrum

Pannon Oktatási Központot bemutató cikksorozatunk első részében Bencsik Ilona, az iskola oktatási koordinátora avatott be az intézmény működésébe. Ezúttal Scholtz Endre festőművészt, tanárt kérdeztük, hogyan látja az intézményben folyó munkát. Következő anyagunkban pedig Faragó Csaba, az iskola végzős tanulója oszt majd meg további részleteket.

hirdetés

A Pannon Oktatási Központ Gimnázium békéscsabai tagintézménye a Csabagyöngye Kulturális Központban található. Scholtz Endre számára üdítő élmény volt bekapcsolódni az iskola életébe. A felnőttoktatás igen sokszínű, különböző képességű emberek találkozhatnak össze egy ilyen iskolatípusnál. A kollégák is különlegesek, jó képességűek, ráadásul különböző városokból érkeztek. Az iskola oktatási szempontból fontos szegmens, hiszen már dolgozó embereket képez tovább. Olyanokat, akiknek erre az oktatásra a szakmájukban való továbblépéshez van szükségük.

hirdetés

Kiemelte továbbá, hogy az intézmény emberközpontúsága jót tesz azoknak a fiataloknak, akik már sérülten, meghasonlottan érkeznek. Itt új életre tudnak kelni. Scholtz Endre maga is szívesen beszélget tanítványaival egy-egy témáról, úgy látja, a beszélgetés által hatékonyabb a tanulás. Művészettel foglalkozó pedagógusként pedig azt is tudja, hogy ez a terület sok más tudományággal is kapcsolatban van – a történelemmel, biológiával például. Részben ezért is szükség van a művészet, a művészettörténet oktatására.

A felnőttek képzése általában nehézkesen indul, hiszen sokaknál évek telnek el, mire visszaülnek az iskolapadba. Munkát vállalnak addig, kevésbé marad idejük például olvasni. Ezért nehezen rázódnak vissza, viszont sokuknak megjön idővel a kedve a tanuláshoz. Részben emiatt véli úgy Scholtz Endre, hogy érdemes folyamatosan tanulni, az agyat edzésben tartani, főleg a monoton munkavégzés mellett. Sokan későn érő típusok, már 30-40 évesek, mire eldöntik, hogy szeretnének leérettségizni. Majd pedig egy szakmát is kitanulnak. Ő maga is még tervezi, hogy egyetemre jelentkezik, és restaurátori végzettséget szerez.

hirdetés