Növekszik a koronavírus örökítőanyag mennyisége a békéscsabai szennyvízben

oltás, fertőzöttek, őszi, mentők Fotó: koronavirus.gov.hu

Békéscsabán, Budapest déli és központi területein, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Pécsen Székesfehérváron növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében a 35. héten végzett szennyvízvizsgálatok – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Mint írják: a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy a járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.


Kapcsolódó tartalom:

Óvodai dolgozónál igazolták a koronavírust – bezárják az óvodát
Pozitív lett egy mezőberényi lakos koronavírus-tesztje
Látogatási tilalom lép életbe a Békés Megyei Központi Kórház tagintézményeiben
Látogatási tilalmat rendeltek el az Orosházi Kórházban


Kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalokat kérjük, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését – fogalmaz a mai napon megjelent közlemény.

covid-szennyviz-35