Kálmán Tibor: Több, régóta esedékes fejlesztés is napirendre került

kálmán tibor Fotó: Körös Hírcentrum

A napokban tartotta meg soron következő ülését Békés Város képviselő-testülete. A legfontosabb napirendi pontokról pedig Kálmán Tibor polgármester adott tájékoztatást az ülés után.

hirdetés

Mielőtt a tárgyalt témákra rátért volna, a városvezető gratulált Izsó Gábor korábbi békési polgármesternek, aki a közelmúltban vehette át a Polgárokért kitüntetést a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlése ünnepi ülésén. Úgy látja, nagyon jó helyre került az elismerés.

hirdetés

Az ülésen szó esett az idei költségvetés első féléves számairól, illetve a második félév módosításáról. Kálmán Tibor kiemelte, hogy a város költségvetése stabil, azonban módosításokat kellett eszközölni. Például a Dánfoki Üdülőközpontban nagy volt a bevételkiesés, amit orvosolni kellett. Emellett a települést is komolyan érintette az elvont gépjárműadó, amivel valószínűleg a következő évben is számolni kell.

Módosították az önkormányzati szociális ellátásokról és segélyekről szóló rendeletet. A rendeletbe új elemként került be az önkormányzati temetési segély, helyette törlésre került az eddig kamatmentes kölcsön formájában biztosított önkormányzati segély. A  temetési segély esetében a legkisebb adható támogatás 30.000 Ft lett, ennyi, vagy ennél magasabb összeg lesz adható a jövőben. A jövedelemtől, szociális helyzettől függ, hogy ki mennyi támogatásra jogosult – fogalmazott Kálmán Tibor.

Idén ismét csatlakozott Békés a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjprogramhoz, mely a továbbtanuló helyi fiatalok és családjuk számára jelent segítséget. A felsőoktatási tanulmányok támogatása mellett hamarosan kiosztásra kerülnek a tanévkezdési támogatások, még szeptemberben. De folyamatosan igényelhető a 4 az 1-ben bérlet is, amit a Békési Uszodában, a Dánfoki Üdülőközpontban, valamint a helyi múzeumban és könyvtárban használhatnak azok, akik jogosulttá válnak rá. Ezzel azokat a 3-10 év közötti gyermekeket kívánja segíteni az önkormányzat, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 171.000 forintot.

Döntött a testület a 44. Békés-tarhosi Zenei Napokról is. Idén 2020. október 1. és október 30. között várják a zenekedvelőket a szervezők. A programok többek közt a kulturális központban, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolában és a tarhosi Zenepavilonban valósulnak meg. A polgármester reményét fejezte ki, hogy ezúttal meg tudják tartani a programokat.

Emléktábla elhelyezési kérelemmel fordult a testülethez a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület. Dr. Szuromi Pál kezdeményezésére a 907-ben lezajlott pozsonyi csata emlékére szeretnének emléktáblát elhelyezni. Serfecz Dávid elnök a grémium elé terjesztette a terveket. A márványból készült emléktábla a Honfoglalás téren lesz látható. Méltó emléket állít a pozsonyi csatának, amelyben a honfoglaló magyarok döntő győzelmet arattak. Az emléktábla minden költségét az egyesület fedezi.

Az ülés talán legfontosabb témája a Belügyminisztériumtól elnyert forrás felhasználása volt. Összesen 181 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a város. 120 millió forintot belterületi utcák aszfaltozására, 61 millió forintot pedig Békési Galéria és a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum homlokzatának felújítására, a Városháza tetőszerkezetének javítására és a Petőfi u. 4. szám alatti épület homlokzatának felújítására fordít a város. A már útalappal rendelkező utcák összeírása megtörtént, most következik a tervezés. A hamarosan elkészülő tervek közül kerül majd kiválasztásra az első körben aszfaltburkolatot kapó utcák listája. A tervezet szerinti utcák: Kökény utca, Váradi utca, Rózsa utca, Kurta utca, Mónus Illés utca, Kölcsey utca, Jámbor utca, Gorkij (Fonó) utca, Szív utca (alaperősítéssel). Tartalék utcák: Lapos utca javítása, Lenkey utca (alaperősítéssel), Kereszt utca (alaperősítéssel), Kereszt utca (alaperősítéssel), Kispince utca (szeszfőzde környéke).

hirdetés