Árvízvédelmi védvonalak újultak meg a Körösök vidékén

Fotón a megújult, Peresi gátőrház

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság az Országos Vízügyi Főigazgatósággal konzorciumban 2017-2021 közötti időszakban valósítja meg az ”Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Körösökön” című projektet.

hirdetés

A fejlesztés a 1216 km2 területű Nagy Sárréti árvízvédelmi öblözetet érinti Mezőtúr és Gyomaendrőd települések közigazgatási területén, a 12.03 Hármas-Körös jobb parti árvízvédelmi szakasz 61+200 és a 66+000 tkm (töltéskilométer) közötti szakaszán valósult meg.

hirdetés

A Hármas-Körös jobb partján – a 61+200 és 66+000 tkm szakaszok között – az árvízvédelmi töltés méretét növelték meg, valamint 2 rövidebb szakaszon megerősítették a töltés altalaját is. Ezen túlmenően a fejlesztés során teljesen újjáépült a közel százéves Peresi Gátőrház, megújult a telepen található munkáspihenő és szertár épület. A járulékos beruházások keretén belül megújultak a Zsófiamajori Szakaszvédelmi Központ és a Soczózugi Gátőrtelep bekötő útjai, továbbá árvizes tetőző vízmércék, sorompók, szelvénykövek és egyéb töltéstartozékok.

A beruházás jelenlegi állása szerint a töltésfejlesztés már 100%-os készültségi szinten van. A munkálatok során – a 4,8 km erősített töltésszakaszba – összesen, közel 250.000 m3 anyagot építettek be a mentett, illetve a vízoldalra. A töltéstest vízzáróságának növelésére 1,3 km hosszban a vízoldali töltés-rész ún. mellezéssel átépítésre került, az állékonyság növelése céljából pedig további 2,2 km töltésszakaszon kavicsszivárgók épültek be a töltéstestbe.

A mentett oldalon elkészült 3 holtágvég betöltése, 4,7 km nyílt szivárgó árok épült, valamint 155 fm hosszon zárt szivárgó csatorna létesült. A fejlesztett töltésszakaszhoz kapcsolódóan a töltéskoronán 5,3 km pormentes aszfalt burkolatú út, valamint 2,3 km hosszban zúzottkő anyagú hengerelt szórt út létesült.

A Peresi gátőrtelepen végzendő munkálatok készültsége is közel 100 %-os, az új szolgálati lakás teljes mértékben elkészült. A munkáspihenő-, a melléképület-, és a szertárépület felújítása befejeződött. Elkészültek a járdák, a térburkolatok, a térvilágítás, illetve megújultak az őrtelep külső közművezetékei és kerítése is.

A projekt 2021-es befejezéséig már csak a fenntartó gépek beszerzését kell megvalósítani – tájékoztatott Szabó János KÖVIZIG igazgató, akivel tavaly beszélgettünk a beruházás kapcsán. Korábbi írásunk itt olvasható.

hirdetés