Gyopáros Alpár: idén már több mint 15 ezer pályázat érkezett a Magyar falu programra

falu, magyar falu Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: Pixabay

Idén már több mint 15 ezer pályázat érkezett a Magyar falu programra – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-vel.

hirdetés

Gyopáros Alpár közleményében azt írta, a Magyar falu program helyi életminőség javítását célzó különböző pályázati kiírásaira idén eddig több mint 15 ezer kérelmet adtak be a kistelepülési önkormányzatok, a történelmi egyházak, a falvakban működő civil szervezetek és a területileg illetékes tankerületi központok. Hozzátette: az elmúlt hétvégén négy pályázati kiírás zárult le. Szolgálati lakások felújítására, kialakítására, faluházak felújítására, óvodai sporttermek, tornaszobák fejlesztésére, valamint óvodaépületek felújítására pályázhattak a falvak önkormányzatai összesen 14,5 milliárd forint keretösszegben.

hirdetés

Mint írta, hét pályázati kiírás továbbra is nyitva áll. Elhagyott ingatlanok közcélra történő megvásárlására, építési telkek kialakítására és közművesítésre, önkormányzati kerékpárút építésére, egyházi közösségek illetve önkormányzatok tulajdonában lévő temetők infrastrukturális fejlesztésére szeptember 10-ig lehet a kérelmeket benyújtani. Ezen felül iskolaépületek felújítására, valamint iskolai tornatermek, tornaszobák fejlesztésére szeptember 18-ig áll nyitva pályázati kiírás.

A Magyar falu programnak köszönhetően majdnem minden magyar kistelepülésen megvalósul valamilyen helyben fontos fejlesztés – tette hozzá a Miniszterelnökség kormánybiztosa. Gyopáros Alpár kiemelte: az indulástól számítva idén év végéig várhatóan a tízezret is meghaladja a nyertes pályázatok száma, amelyen Magyarország 2870, ötezernél kisebb lélekszámú települése osztozhat – írja az MTI.

hirdetés