Stratégiai megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem

Szegedi Tudományegyetem, Gál Ferenc Főiskola, Békéscsaba, oktatási szünet Fotó: Körös Hírcentrum (archív)

A Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem közösen hirdeti meg a műszaki és mezőgazdasági szakirányú továbbképzéseit. Az elméleti képzések helye Békéscsaba, a gyakorlatorientált jelleg kapcsán a gyakorlati tananyagok átadása vállalati partnerek bevonásával történik.

hirdetés

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Gál Ferenc Egyetem (GFE) közösen hirdet meg képzéseket több területen, békéscsabai képzőhellyel.

„A két intézmény, az élethosszig tartó tanulás jegyében, tavaly októberben írt alá stratégiai megállapodást, azzal a céllal, hogy közösen nyújtsanak a munkaerőpiaci igényekhez igazodó, magas minőségű képzéseket a már diplomával rendelkezőknek” – emlékeztetett prof. dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese. Hozzátette: közös céljuk, hogy a fiatalok a térségben tanuljanak tovább és helyezkedjenek el, ehhez pedig kiváló alapot biztosítanak a közös képzések.

„A Gál Ferenc Egyetem és az SZTE stratégiai megállapodásának célja a munkaerőpiaci igényekhez igazodó, magas minőségű képzések biztosítása, ezen belül is kiemelt hangsúllyal a már aktívan dolgozó, munkahellyel rendelkező diplomások szakirányú továbbképzési igényeinek kielégítése” – fejtette ki dr. Kozma Gábor, a GFE rektora, hozzátéve, hogy a térség számára a helyben elérhető képzési szolgáltatások a helyben maradás ösztönzésének fontos eszközei.

„Egy régió gazdasági-társadalmi fejlődésében, lakosság megtartó képességében köztudottan meghatározó szerepe van a felsőoktatásnak. Örömteli, hogy a megyében több kart is működtető Gál Ferenc Főiskola 2020. augusztus 1-től egyetemmé vált. Ez a tudásbázis a szellemi alapja lehet a helyi innovációnak, és ezzel együtt a versenyképesség erősödésének. Ezért fontos, innovatív jellegű, a megye jövőjét befolyásoló körülmény a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem együttműködése. Az ilyen szellemi műhelyek kialakítása is erősíti azt a törekvést, hogy a felsőoktatást minél közelebb vigyük a munkaerő-piaci igényekhez” – fogalmazott az együttműködéssel kapcsolatban Herczeg Tamás, Békés megyei országgyűlési képviselő.

A szakirányú képzések helyszíne Békéscsaba. A képzések célja, hogy a meghirdetett szakokon a tanulmányi idő alatt naprakész gyakorlatot is szerző, jól képzett szakemberek végezzenek.

„A Békés Megyei Kormányhivatal társadalomszervező funkciójában katalizátorszerepet vállal a megye népességmegtartó erejének növelésében. E gondolatiság jegyében kötöttünk partnerségi szerződéseket a megyében működő szakképzési centrumokkal, illetve a felsőoktatási intézményekkel is. Ennek záloga a Szegedi Tudományegyetem és Gál Ferenc Egyetem együttműködése, képzéspalettájának bővítése is. E célt szolgálják a Békéscsabán induló új szakirányú továbbképzések, mert ezek a helyben maradás ösztönzésének elengedhetetlen eszközei” – méltatta a kezdeményezést Takács Árpád kormánymegbízott.

hirdetés