Üvegipari képzés indul Orosházán

GYSZC Kovács Zsuzsanna, a szakképzési centrum főigazgatója / Fotó: Körös Hírcentrum

Együttműködési megállapodást írt alá a GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a helyi, üveggyártással foglalkozó cég Orosházán.

Az ünnepélyes keretek között aláírt megállapodás alkalmával Kovács Zsuzsanna, a szakképzési centrum főigazgatója elmondta: több évtizedre nyúlik vissza az üveggyártás Orosházán, már hagyománya van az iparágnak. „Ahhoz hogy minőségi munka folyjon, minőségi szakemberekre van szükség. Komoly munkaerő gondokkal küzdenek a cégek, a piaci keresletre pedig reagálni kell. A GYSZC reagált, és vállalta, hogy részt vesz az oktatásban” – fogalmazott. „A képzéssel az iskola hozzájárul a szakember utánpótláshoz, segíti a munkaerőpiac igényeinek kielégítését” – tette hozzá.

hirdetés
Pölöskei Gáborné
Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár / Fotó: Körös Hírcentrum

Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, kereslet vezérelt képzést kell megvalósítani, ami nagyon nagy kihívás az iskolának. Mint elmondta: sokkal kényelmesebb az évtizedek alatt, jól bejáratott rendszert működtetni, mint a változó világot kiszolgálni. „Az új rendszer komoly kihívást jelent az iskoláknak, a szakképzésben történt változások teljesen új gondolkodást igényelnek” – mondta el, hozzátéve: példaértékű munkát vitt végbe az iskola a képzés előkészítésekor. Reméli, sokan jelentkeznek majd.

Dr. Takács Árpád
Dr. Takács Árpád kormánymegbízott / Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott arról beszélt: egyszerre kell kezelni a szakemberhiányt és a regisztrált álláskeresők problémáját. Tervszerűség és stratégia nélkül nincs munka, nincs eredmény, csak látszattevékenység folyik. Mint fogalmazott: párbeszédre van szükség a vállalatok, a szakképzési centrumok, a tankerületek között. Ennek a párbeszédnek a hozománya a most megvalósuló képzés is. Bízik abban, hogy a jelentkezők megtalálják majd számításaikat.

A beszédeket követően megtörtént az együttműködési megállapodás aláírása, majd állófogadás vette kezdetét.