19 éve a New York-i terrortámadásnak

New York terrortámadás Fotó: GettyImages

19 évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én terroristák egyidejűleg négy utasszállító repülőgépet kerítettek hatalmukba az Amerikai Egyesült Államokban.

hirdetés

A négy gép közül az első New York-i idő szerint 8:46-kor, a második 9:03-kor a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, a harmadik Washingtonban az USA hadügyminisztériuma, a Pentagon épületébe csapódott (ezt eredetileg a Fehér Házba vezették volna bele, ám az utolsó pillanatban a gép tett egy közel 270°-os fordulatot, ezzel a Pentagonba irányítva azt); a negyedik, amelyet valójában akartak a Pentagonnak vezetni a terroristák, Pennsylvania államban lezuhant.

hirdetés

A képen látható a World Trade Center két ikertornya, melyek a becsapódó repülőgépektől kigyulladtak, majd röviddel egymás után összeomlottak.

A két épület az óriási hőtől öszeomlott, a repülőgépekből kiömlő és lángba boruló 60-70 tonnányi üzemanyag pusztítólag hatott az épületekre. Az irtózatos hőség kilágyította és leválasztotta a betonelemeket a belső acélvázról és a külső rácsozatról. A forróság következtében az utóbbiak szintén elveszítették ellenállásukat, így végül összeomlottak saját súlyuk alatt.

Hivatalos adatok szerint 2819-en halnak meg.

Megrázó képsorokon a tragédia:

Forrás: Wikipedia

hirdetés