Rendhagyó módon indult a tanév Orosházán is

pörneki attila, GYSZC szakképzés, Orosháza Fotó: Körös Hírcentrum

A napokban a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója, Pörneki Attila járt a stúdiónkban. Az igazgatót a különös tanévzárásról, az új szakképzési rendszerről és a jövőbeni tervekről kérdeztük.

hirdetés

Rendhagyó tanéven vagyunk túl. Iskolavezetőknek, szülőknek és a diákoknak egyaránt nehéz időszakot kellett megélniük a járványhelyzet kialakulását követően. Minden oktatási intézménynek tantermen kívüli oktatásra kellett átállnia, mindemellett a tanévet is digitális munkarendben zárták. „A legnagyobb kihívás az volt, hogy a tanulóinkat felkészítsük az érettségi és a szakmai vizsgákra, ez sikeresen megtörtént. A járványhelyzetet is figyelembe véve, nagyon nagy fegyelmezettséggel viselkedtek a tanulóink, betartva minden szabályt és valamennyien sikeres vizsgát tettek” – fogalmazott az igazgató.

hirdetés

A megváltozott körülmények miatt a tanévzáró ünnepélyt nem tudták úgy megtartani, ahogy azt szerették volna, augusztusban pedig az iskolakezdés is bizonytalannak tűnt. Szeptember elsején azonban fokozott óvintézkedések mellett, de hagyományos formában kezdődött meg a tanítás az iskolában.

Orosházán a tanévnyitót követően ünnepélyes faültetésre is sor került a GYSZC megalakulásának ötödik évfordulója és a szakképzés minőségét megújító stratégia elindulásának alkalmából. Az emlékfát az iskola parkjában ültették el.

Az igazgató elmondta, hogy a nyár folyamán folytatódott a felújítás és a tanév alatt is folytatódni fog. Nyáron az A-épület folyósólyát festették le, jelenleg a nyílászárók, tehát az ablakok és az ajtók cseréje zajlik, a későbbiekben pedig a B-épület teljes villamoshálózatának a felújítása történik meg.

Augusztus végén, immár negyedik alkalommal került megrendezésre a pályaorientációs tábor. A négynapos rendezvénysorozat fő célja, hogy a tanulók játékos formában bepillantást nyerjenek a szakmák világába, az iskola életébe. A diákok megismerhették az új, középiskolai képzési formákat, a különböző szakmák sajátosságait. „Önismereti, személyiségfejlesztő játékokkal segítettük önmaguk képességeinek, adottságainak a megismerését.”

Pörneki Attila elmondta: a diákok kipróbálhatták magukat a szakmai műhelyekben. Terítettek, varrtak, hajat formáztak. Egy kicsit eladók lehettek, de az irodai munkába is bepillanthattak. Megismerték a robotok világát, láthatták a hegesztés, esztergálás és az asztalos munkagépeit.

Az új szakképzés legfőbb ismérveként a rugalmasságot említette. Mindez azt jelenti, hogy az iskolát körülvevő munkaerőpiachoz próbálnak még jobban alkalmazkodni. “A helyi gazdaság szereplőivel szeretnénk a jelenleginél is szorosabb kapcsolatot ápolni. A helyi sajátosságokat figyelembe véve a diákokból szakembereket szeretnék képezni. A duális képzésen lesz a hangsúly, a meglévő 21 cég mellé, akár újakat is bevonunk a jövőben” – fogalmazott.

A Kossuth Lajos tagintézménybe közel 170-en iratkoztak be a 2020/21-es tanév kilencedik évfolyamára. Érettségire felkészítő képzésre további 40 fő, felnőttoktatásra pedig 31 fő jelentkezett. Közel 700 diákra tehető a teljes létszám.

Az igazgató úr elmondta, iskolájukban a legnépszerűbb szakma a Közszolgálati technikus. Diákjaik általában a pályán maradnak és természetesen a legfőbb cél, hogy a végzősök a későbbiekben is Orosházán maradjanak. A hegesztő szakmára és a vendéglátással kapcsolatos szakmákra is nagy létszámmal jelentkeztek. Mint elmondta: örömmel látja, hogy a náluk tanult diákok közül sokan el tudtak helyezkedni a városban. Járva a települést, sok egykori tanítvánnyal találkozott már.

Pörneki Attila részletesebben beszél a vele rögzített interjúnkban, ami alább meghallgatható.

hirdetés