Mucsi Balázs: A beiskolázás is új platformokon zajlik majd

mucsi Fotó: Körös Hírcentrum

A járványügyi helyzet és a szakképzés átalakítása miatt rendhagyó módon indult az új tanév a Békéscsabai Szakképzési Centrum tagintézményeiben. A részletekről Mucsi Balázs főigazgatóval és Malatyinszki Péter szakképzési referenssel beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

A járványveszély miatt az iskolákban különböző intézkedéseket vezettek be a diáklétszámtól és az intézmény adottságaitól függően. Valahol például a csengetési rend megváltoztatásával három időpontban érkeznek a diákok. Máshol a gyerekek két csoportra bontva, heti váltásban járnak iskolába. A folyamatos fertőtlenítés és a távolságtartás mindenütt elengedhetetlen – emelte ki Mucsi Balázs.

hirdetés

A beiskolázást szerencsére még nem befolyásolta a járványhelyzet. Egyelőre úgy tűnik, a BSZC jó helyen áll az iskolák rangsorában. A következő tanévre viszont szeptember végétől kezdődne a beiskolázási kampány. A korlátozások miatt rendezvényekben kevésbé tudnak gondolkodni, új platformokat kell keressenek. Például az online térben. Annyi biztos, hogy a Békéscsabai Tankerületi Központtal szoros az együttműködés, tehát az általános iskolákba való eljutásnak is megtalálják a módját. Illetve az online térben keresnek olyan lehetőségeket, amelyeket korábban használtak, de esetleg még nem túl intenzíven.

Számos fejlesztés zárult le, zárul le hamarosan az intézményben. Át tudják adni a nyomdaipari képzőközpontot, a Röplabda Akadémia csarnokát pedig már a diákok is használják. Ehhez kapcsolódva a jövőben még szorosabb együttműködést szeretnének a sportegyesületekkel. Olyan osztályok indítását is tervezik, amelyek időbeosztásukban lehetővé teszik a tanulók számára az aktív versenysportot.

A szakképzés átalakításával kapcsolatban Malatyinszki Péter megjegyezte, hogy az új évfolyam számára már az ágazati alapképzés indult el. Nekik később kell konkrét szakmát választaniuk. Az utolsó három évben zajlik a duális képzés. Ekkor már munkaszerződést kötnek a fiatalok. A technikusi képzés előnye, hogy az érettségi mellett a technikusi bizonyítványt is megkapja a tanuló. Szakirányú továbbtanulás, egyetemi jelentkezés esetén pedig ez pluszpontot érhet. A szakképző iskolai rendszer a szakma megszerzésével zárul, ez egy hároméves képzés. Ezután két év alatt, akár esti munkarendben megszerezheti a tanuló az érettségi bizonyítványt is. Majd még egy szakképesítést is tanulhat, miközben már dolgozik.

Az Airbus cég megyei fejlesztése is hatással lesz a BSZC életére. A dolgozóikat ugyanis a centrum képzi majd ki, ehhez egy telephelyet is létrehoznak Békéscsabán. A tervek szerint a szakoktatók kiutaznak majd az Airbus képzőközpontjába, ahol elsajátítják azt a tudást, amivel később képezni tudják a leendő munkavállalókat.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés