Ezt tegye, ha a COVID-19 tüneteit észleli!

beoltottak, Koronavírus, fertőzöttek, mentő Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Itt van a koronavírus járvány második hulláma, az országban napról napra több embernél igazolódik a vírusfertőzés. Írjuk, kit keressen és hova forduljon segítségért, ha tüneteket észlel magán.

Gyakorisági sorrendben: láz, száraz köhögés, fáradékonyság, légzési probléma, torokfájás, fejfájás, izom- vagy ízületi fájdalom, hidegrázás, íz- és szaglásvesztés, ritkább esetben hányás, hasmenés. Ezek a leggyakoribb tünetei a COVID-19 vírusnak. Ha ezen tünetek közül bármelyiket észleli magán, de nincs igazán rosszul, hívja fel háziorvosát.

Az orvos telefonos kikérdezés után dönt arról, fennáll-e a új koronavírus-fertőzés gyanúja. Ha igen, kéri önnek a koronavírus (PCR) tesztet. Ebben az esetben az Országos Mentőszolgálat szakemberei házhoz mennek és mintát vesznek. Ha a PCR-teszt igazolja az új koronavírus fertőzést, de a beteg tünetmentes, vagy csak enyhe tünetei vannak, otthonában maradhat, de naponta telefonon konzultálni kell a háziorvossal az állapotáról.

Ha a tünetek mellett folyamatos, el nem múló láza, nehéz légzése van, ne induljon el a háziorvoshoz vagy a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályára, hanem tárcsázza háziorvosát, vagy ha nagyon rosszul érzi magát, a mentőket a 112-es számon. A kiérkező mentősök a tünetek alapján döntenek, milyen vizsgálatra van szüksége és ha kell, beszállítják a kórházba, ahol szükség esetén elvégzik a PCR tesztet is.

Fontos: ha tüneteket észlel magán, maradjon otthon és semmiképp ne menjen közösségbe, illetve ha gyermeke beteg, őt se engedje óvodába, iskolába!

Megyénkben a Békés Megyei Központi Kórház Gyulán működő Pándy Kálmán Tagkórháza a kijelölt COVID-19 ellátó intézet, így a kórházi ellátást igénylő koronavírusos betegeket ott gyógyítják.

Néhány alapvető higiénés szabállyal és fegyelmezettséggel nagyban csökkenthető a vírus terjedése:

  • rendszeresen és alaposan mosson kezet szappannal
  • nyilvános helyen – főként zárt térben – hordjon orrot és szájat eltakaró maszkot
  • tartson legalább 1,5 méter távolságot embertársától
  • kerülje a kézfogást és a puszit
  • vigyázzon az idős, beteg emberekre

Forrás: Orosházi Kórház
Melega Krisztián – sajtóreferens

 

Ez is érdekelheti: