A cél, hogy 2030-ra a kerékpárutak hossza érje el a 15 ezer kilométert

felújításokra, Kerékpárosbarát, kerékpárút, Kerékpárosklub, Magyar Falu, 2030, kerékpáros, kerékpár, kerékpározás, megvilágosodás Illusztráció: Pixabay

A kormány terve, hogy a meglévő kerékpárút-hálózat fejlesztésével 2030-ra 15 ezer kilométeresre bővüljön a teljes hálózat – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken, az 5,6 kilométeres Budapest-Budakalász-Szentendre útszakasz átadásán Budakalászon.

Schanda Tamás elmondta, hogy az elmúlt évtizedben mintegy 1300 kilométer kerékpáros út épült. Hozzátette, hogy jelenleg több mint 9000 kilométer kerékpározásra ajánlott út található az országban. Ebből mintegy 4000 kilométer önálló kerékpárút, a többi kijelölt kerékpáros út.

hirdetés

A pénteken átadott 5,6 kilométeres szakasz 1,378 milliárd forintból valósult meg. A szakasz nagy része, 3380 méter új bicikliút. 1230 méteren javították, korszerűsítették a meglévő kerékpárutat, 830 méteren pedig biztonságos, kerékpárral is jól közlekedhető utat jelöltek ki. Emellett a Dera-patak felett létrehoztak egy kerékpáros hidat és kialakítottak három pihenőhelyet. Valamint bővítették a közvilágítási hálózatot – ismertette az államtitkár. Schanda Tamás kitért arra, hogy a 2014-2020 közötti fejlesztési időszak is tartogat még bőven eredményeket, hiszen 200 milliárd forintból valósulnak meg ebben a ciklusban különböző kerékpáros fejlesztések.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy nemcsak a kerékpáros túrázok számára fontos, hanem a biciklis munkába járást, a mindennapos kerékpározást is nagymértékben segíti a most átadott kerékpárút, amelyet már az átadási ünnepség előtt birtokba vehettek a bringások.

Az átadott kerékpáros út az EuroVelo 6 kerékpáros útvonal része, amely az Európai Kerékpárút Hálózathoz tartozik. Ez az Atlanti-óceánt köti össze a Fekete-tengerrel több fontos, nagy európai folyót érintve. Ez az első európai kerékpárút, amelyik érinti Magyarországot – számolt be az MTI.