A szárazság nehezíti az őszi vetést

hét végén, kijárási, traktor, agrár gazdaságok, támogatott, vetés Illusztráció: Pixabay.com

Kettős hatása van az elmúlt hetek száraz időjárásának, a betakarítási munkálatok csapadék hiányában jól haladnak, viszont a magágy-előkészítést és a vetést nagyban nehezítette, nehezíti a száraz talaj – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának elnöke az MTI érdeklődésére.

Petőházi Tamás ismertette, hogy a 613 ezer hektáron termesztett napraforgó betakarítása országszerte zajlik, a termésátalagok nagyon eltérőek, jellemzően hektáronként 1,9-3,6 tonna között alakulnak, ami elmarad a várttól. A napokban a kukorica betakarítása is megkezdődött, a növény termőterülete mintegy 960 ezer hektár. A repce vetése gyakorlatilag befejeződött. A száraz időjárás miatt a növény kelése vontatott, különösen ott, ahol később került a földbe – tette hozzá.

hirdetés

Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei elnöke közölte, hogy a termelők jelzései szerint a repce vetésterülete 15-20 százalékkal csökken a múlt évihez képest. A csökkenés oka a vetéshez kedvezőtlen időjárás mellett, hogy a gazdák jelentős része, látva a korábbi évek tapasztalatait, például a növényvédelmi költségek emelkedését, inkább más őszi vetésű kalászos gabonafélét, esetleg tavaszi kapás kultúrát tervez vetni.

Szendrei László, a NAK Heves megyei elnöke azt emelte ki, hogy a csapadékmentes időjárás elősegíti a betakarítási munkálatokat. Ezzel szemben a száraz időjárás megnehezítette, megdrágította a talajelőkészítést és a vetést. Míg a repce vetése befejeződött, az őszi kalászosoké a közeljövőben kezdődik – fűzte hozzá.

Pusztavámi Márton közlése szerint az általa képviselt Vas megyében a betakarításra nagyon kedvezően hatott a száraz időjárás, kivéve a cukorrépát, amelyet ebből a talajból szinte lehetetlen betakarítani, ha mégis, akkor 30 százalékos betakarítási veszteséget szenved el. A térségben is befejeződött az őszi káposztarepce vetése. Jelenleg az őszi búza, árpa magágykészítések vannak folyamatban.