Hat Munkácsy-tematikájú köztéri szobrot helyeznének el Békéscsabán

munkácsy mihály Fotó: Wikimédia Commons

Meghívásos pályázatot hirdet a békéscsabai önkormányzat békéscsabai vagy a városhoz kötődő szobrászművészeknek. A város közgyűlése hat helyszínen, a festőhöz és műveihez kötődő köztéri szobrot szeretne elhelyezni az épülő Munkácsy-negyedben – határozott csütörtöki ülésén a város közgyűlése.

hirdetés

A Beliczey-parkban, az új bábszínház kertjébe a Köpülő asszony, a Munkácsy Emlékház parkjába a Délután a parkban, az Aradi vértanúk ligetébe a Rőzsehordó, a Derkovits sori hídfőhöz az Ásító inas című Munkácsy-képek alapján készülő alkotást, míg a Széchenyi-ligeti játszótérhez egy festékes tubust, a Munkácsy Múzeum elé pedig magát a festőt ábrázoló szobrot szeretne a békéscsabai önkormányzat elkészíttetni.

hirdetés

A pályázaton való részvételre békéscsabai, vagy a városhoz kötődő szobrászművészeket, Boros Pétert, Kotormán Norbertet, Miklya Gábort és Prisztavok Tibort kérik fel – döntött egyhangúlag a közgyűlésen jelen lévő 17 képviselő.
A beruházásra bruttó 48 millió forint áll rendelkezése.

hirdetés

A szobrokat az épülő Munkácsy-negyedben helyezik majd el, amelyet a Modern városok program részeként, hárommilliárd forintból alakítanak ki. Középpontja a legtöbb eredeti festménnyel rendelkező Munkácsy Múzeum lesz, de ennek keretében építik meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új épületét, felújítják a Munkácsy Emlékházat, az Ursziny-Beliczey-kúriát, valamint három hidat a pécsi Zsolnay-negyed mintájára kialakítandó városrészben – írja az MTI.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!