Folyamatos a Volánbusz flottájának minőségi cseréje

maszkviselési, szeptemberi, Volánbusz, közlekedési, járványügyi, volánbusz, busz, szájmaszk Fotó: Körös Hírcentrum

A Volánbusz flottájának minőségi cseréje folyamatos. A 2018 ősze óta beszerzett új járművek száma az év végére megközelíti a kilencszázat – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben, az ITK Holding autóbusz-átadó ünnepségén.

Mosóczi László kiemelte: az ITK Holding Zrt. és leányvállalata, az Inter Traction Electrics (ITE) Kft. helytállásának köszönhető, hogy a Volánbusz rájuk eső, 90 darabos rendeléséből most újabb buszokat adhatnak át. A koronavírus-járvány miatt tavasszal leálló cégek közül elsőként a magyar járműgyártó és -fejlesztő ITK Holding debreceni üzemében indult újra a munka április közepén – tette hozzá.

A Volánbusz járműparkja csaknem 10 milliárd forintból fiatalodik, jelentős hazai hozzáadott értékkel előállított buszokkal. A korszerű, kényelmes és környezetkímélő járművek egyebek mellett Győrben, Székesfehérváron és Zalaegerszegen álltak és állnak munkába. A teljes megrendelés harmada a budapesti elővárosi forgalomban közlekedik október végétől – közölte az államtitkár.

Hozzátette: a kormány a tiszta, élhető Magyarország érdekében fokozottan támogatja a környezetkímélő közlekedési módok térnyerését. A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért ugyanis a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel.

Mosóczi László kitért a Klíma- és természetvédelmi akcióterv egyik fontos elemére, a Zöld busz programra. Megemlítve, hogy a kormány tízéves időtávban 36 milliárd forinttal támogatja az elektromos buszok beszerzését. 2030-ra minden második busz környezetbarát lesz a nagyvárosok helyi közlekedésében – hangsúlyozta. Jelezve, hogy a Zöld busz program első demonstrációs mintaprojektje éppen Debrecenben indult el szeptember elsején.

“A folytatásban 800 millió forintot fordítunk az első elektromos buszok beszerzésére, amelyek többek között a hajdú-bihari megyeszékhelyen állnak majd forgalomba” – mutatott rá az államtitkár. Hozzátette: az ITM számos egyéb eszközzel fejleszti Magyarország második legnagyobb lélekszámú városának közlekedési lehetőségeit. Mosóczi László hangsúlyozta, a tárca elvárásai szerint a közösségi közlekedésnek utasbarátnak, innovatívnak, fenntarthatónak, integráltnak és rugalmasnak kell lennie. Az ITE és a Volánbusz együttműködésében megvalósuló flottafiatalítás is e célok eléréséhez visz közelebb. De a legnagyobb haszonélvezői az utasok lesznek – mutatott rá.

Kossa György, az ITK Holding elnök-vezérigazgatója azt mondta, elkötelezettek a magyarországi közösségi közlekedés fejlesztésében. Valamint abban, hogy olyan járművek jelenjenek meg a magyar piacon, amelyekben számottevő a hazai hozzáadott érték. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben is jelentősen hozzájárulhatnak a munkahelyteremtéshez, a járműfejlesztéshez, a gazdasági növekedéshez.

Homolya Róbert, a Volánbusz Zrt. tulajdonosi jogait gyakorló MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, vállalatcsoportjuknak évi 800 millió ember utazásáról kell gondoskodnia. Ez különös felelősséget jelent a tarifálás, a menetrend és a közlekedési eszközök összehangolásában. Köszönetet mondott az ITK-nak, hogy a pandémia ellenére nem álltak meg, folyamatosan szállítják a buszokat – írja az MTI.


Kövessen minket Facebookon!